Glas Javnosti

Dodatni čas za srednjoškolce: Profesori se bune

Društvo
Autor: Glas javnosti

Đaci srednjih stručnih škola koji su izostajali sa nastave 15 dana i više, dobiće u narednom periodu dodatni čas, odnosno dopunsku nastavu kako bi kroz nju nadoknadili propušteno.

S druge strane, profesori negoduju zbog toga, navodeći da moraju za njih da naprave novi plan i program, a pritom nema mesta u rasporedu časova. U slučaju da prosvetari ne održe dopunsku, učenik ima pravo da ga prijavi inspekciji.
Forum srednjih stručnih škola uputio je juče dopis Ministarstvu prosvete u kom izražava zbunjenost i negodovanje zbog novog Pravilnika o ocenjivanju, a kojim je predviđeno da se učenicima koji duže vreme odsustvuju sa nastave odnosno 15 radnih dana i više, napravi novi plan i program i organizuje dopunska nastava.

Ističu da nastavnici u svim srednjim školama izlaze u susret onim učenicima koji su opravdano izostali sa nastave, ali da iz iskustva znaju da veliki broj đaka najčešće zloupotrebljava ovaj institut i namerno izostaje iz škole pribavljajući razna opravdanja do kojih se danas vrlo lako dolazi.

Zbog toga apeluje na Ministarstvo da ovaj član izmeni i oslobodi profesore dodatnog opterećenja.

"Deca zloupotrebljavaju opravdanja"

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola profesor Milorad Antić kaže da je Pravilnik donet bez argumenata, statističkih podataka i nasumice i da samo dodatno opterećuje profesore koji su uvek posvećeni svom poslu i koji izlaze u susret učenicima koji su dugotrajno odsutni, a žele da nadoknade propušteno gradivo.


- Izmenom Pravilnika, profesori su obavezni da deci koja su dugo izostala s časova drže dopunsku nastavu planom i programom koji treba unapred da urade. Automatski, onda ne možeš da držiš čas i deci koja su zaista bolesna i onima koja su namerno izostala. Svi mi znamo kada je dete bolesno, nema profesora koji neće pomoći takvom učeniku koji je imao određene poteškoće sa zdravljem, bio u bolnici i slično. Međutim, svesni smo da danas deca zloupotrebljavaju opravdanja i nabavljaju ih gde hoće - navodi Antić.

Navodi da su srpski đaci iznad proseka u Evropi, pa čak i u celom svetu po broju izostanaka iz škole.

"Deca manipulišu s opravdanjima, a mi da radimo dodatno"

- Šta se ovde radi? Ima dece koja manipulišu s opravdanjem, a mi smo obavezni da im držim dopunsku nastavu. Ranije nije bilo toga, dakle dopunski čas držimo onima koji to žele i kojima nedostaje to znanje, ali sada smo u obavezi da držimo čas učenicima koji namerno ne dolaze u školu. Pa njih ni ne interesuje taj čas - kaže on.

Dodatno opterećenje je što za dopunski čas za ovu grupu đaka, profesori moraju da naprave novi plan i program.

- Verujte, ima mnogo takvih. Mislim na đake u stručnim školama. Gimnazija je druga stvar. Mi moramo da ga ocenimo i u skladu s tim da mu ispredajemo i da držimo dopunsku nastavu - kaže on.

Navodi i da učenik može da prijavi profesora ukoliko dopunska nastava nije sprovedena.

- Inspekcija može da kaže da profesor nije radio sa učenikom. Znači, ne mogu da ga ocenim jer nije dolazio u školu zato što nije želeo, ali moram da mu predajem na dopunskom času i da za to napravim nov plan i program. Zaista opterećujuće - podvlači Antić.


"Dopunska i dodatna nastava su otišle u drugi plan"

Portparol Unije sindikata prosvetnih radnika Srbija Vesna Jerotijević nije sigurna na koji način će nastava za đake koji su odsustvovali iz škole biti sprovedena.

- Problem dopunske nastave je što je u rasporedu časova nemoguće naći termin za dopunsku nastavu. Ranije je to bilo jednostavno i uobičajeno jer nije bilo ovoliko izbornih predmeta, dakle ovih obaveznih izbornih predmeta, pa časova informatike. Mlađi razredi, recimo, nisu imali strani jezik, stariji obavezna dva i tako dalje, ali kako se taj fond časova širio na druge predmete, onda je dopunska nastava, pa čak i dodatna, otišla u drugi plan iz prostog razloga što nije bilo moguće pronaći prazan sat u rasporedu - smatra Jerotijević.

Dodaje da dopunska nastava postoji od ranije i da su mogli da prisustvuju svi koji su želeli.

- Zamislite onda dodatnu dopunsku nastavu sa dodatnim planom i programom, koji će zahtevati još jedan dodatni čas, a za koji nema mesta - smatra ona.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR