Glas Javnosti

U Srbiji 1. aprila počinje upis prvaka

Obrazovanje
Autor: Glas javnosti

Ministarstvo prosvete otkriva kako će izgledati ove godine

Upis dece u prvi razred osnovne škole, koji tradicionalno počinje 1. aprila, ove godine će, zbog aktuelne situacije i vanrednog stanja, početi kasnije.

Umesto upisa, roditelji i drugi zakonski zastupnici će od srede, 1. aprila biti u mogućnosti da stupe u kontakt sa školom u koju žele da upišu dete preko nove usluge „Iskazivanje interesovanja za upis u osnovnu školu“ na Portalu eUprava, kao i telefonskim putem.

Na ovaj način, škole će evidentirati zainteresovanost roditelja da upišu dete u određenu školu kako bi okvirno znale koji broj đaka mogu da očekuju. Svi roditelji koji će koristiti ovu elektronsku uslugu, biće obavešteni o datumu upisa u osnovnu školu čim isti bude bio definisan.

Po definisanju datuma upisa u osnovnu školu, na Portalu eUprava biće dostupna usluga zakazivanja termina za upis i testiranje koja će omogućiti roditeljima da jednim odlaskom u školu završe sve procedure oko upisa deteta i to bez potrebe donošenja ijednog dokumenta, kao i da obave testiranje sa psihologom/pedagogom. Škole će u unapređenoj elektronskoj usluzi eUpisa po službenoj dužnosti pribaviti podatke iz matične knjige rođenih, iz evidencije prebivališta i iz zdravstvenog informacionog sistema o obavljenom lekarskom pregledu.

Novu e-uslugu zajednički su izradili timovi kabineta predsednika Vlade, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Inače, prošle godine je zahvaljujući elektronskoj usluzi eUpis upisano više od 60 hiljada đaka u prvi razred osnovne škole. Roditelji po prvi put nisu morali da pribavljaju više od 120.000 različitih dokumenata u papirnoj formi, pri čemu su uštedeli isto toliko sati čekanja na nekom od šaltera javne uprave.

Takođe, Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za "Blic ženu" odgovorio je na još dva važna pitanja, koja muče roditelje i decu u Srbiji.

Šta će biti sa polaganjem male mature?

– Izvesno je da će se mala matura odlagati. Mi i dalje štampamo nekoliko verzija testova za malu maturu, različitih po težini i obimu, i od toga ne odustajemo. Postoji čak mogućnost da napravimo i onlajn varijantu, ali sve zavisi od razvoja situacije.

Šta će biti sa prijemnim ispitima za upis na fakultet?

– Prijemni ispiti za fakultete isto će biti odloženi, ali rano je govoriti na koliko jer sve zavisi od situacije sa epidemijom. Akademska godina će se nekako završiti. Mislim da će samosvest kod ljudi pobediti jer ako znate da budućnost zavisi od kompentencija, a ne od ocena, onda će deca to shvatiti i učiti, a roditelji će im pomoći. Zato kažem da je ovo eksperiment jer ste svesni da ako varate, varate sebe.

Izvor: blic.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR