Glas Javnosti

СВИ СТЕ ЧУЛИ ЗА ВЛАДА ДРАКУЛУ, А КАДА ПРОЧИТАТЕ НЕКЕ ОД МЕТОДА КОЈЕ ЈЕ КОРИСТИО ЗА КАЖЊАВАЊЕ НЕПРИЈАТЕЉА, НЕЋЕ ВАМ БИТИ ДОБРО; ЧИТАВ ПЕРИОД ЊЕГОВЕ ВЛАСТИ ОДИШЕ СУРОВОШЋУ

Obrazovanje
Autor: Глас јавности/ Д.Д.С/ Славорум/ од 01.10.2018.

Обезглављени Дракулин леш сахрањен је у православном манастиру у граду Снагову. Али...

Влад Трећи Басарав или Влад Цепеш Дракула (1431-1476) био је владар малог властелинства у Влашкој (Румунија), али како је његов живот облежила сурова борба за моћ, о њему су се сплеле многе легенде.

Прототип многих прича о вампирима били су чланови Витешког реда змаја, кога је основао мађарски краљ Сигмунд Луксембуршки. Према неким историчарима, овај одред спорводио је окултне радње, тражећи извор вечног живота. Неки кажу да су веровали да је људска крв еликсир који лечи све болести.

Реч "дракула" може да се прведе и као "дегон" што значи "ђаво, проклет". То што су православни властелини називани тим именима, нама данас сугеришу да је могуће да се Влад одао сатанизму и да је био члан овог реда.

ЈЕО ЈЕ ГЛЕДАЈУЋИ ЉУДЕ КАКО УМИРУ НА КОЦУ

Когномен "Цепеш" је још језивији и смртоноснији - долази од мађарске речи за колац. Влад су звали "набијач" јер је његов омиљени начин да се разрачуна са непријатељима био и најсуровији - набијао их је на колац. Неке приче кажу да је волео да му поставе вечеру испред тих колаца, како би док једе уживао у погледу на људe који у мукама споро умиру.

Детаљ који говори да су лешеви остајали без трунке крви покренуо је приче како је Влад заправо пио њихову течност. То је био начин да се биже објасни његова суровост.

У КРЕВЕТУ МЛАДОГ СУЛТАНА

Многи истраживачи трвде да корени зверства влашког владара сежу из времена које је провео у турском заробљеништву, где су Влада и његовог брата Радуа њихов властити отац послао је као таоце на двор отоманаског султана Мурата Другог. Тамо су дечаци претрпели несносна мучења.

Ако би Власи одбили да плате Турцима намете, дечаке би погубили. Неки извори кажу да је након бруталних тортура, Влад био силом преведен у ислам.

Други извори кажу да је Радуа завео султан Мехмед Други Освајач, син султана Мурата, и да су њих двојица били у вези.

КРВАВИ ВАСКРС И ПРАЗНА КРИПТА

Влад је своју влст у Влашкој осигурао тако што се сурово обрачунао са бојарима који га нису подржавали. Након што је на васкршњој гозби дочекао представнике својих племића, погубио их је пред свим гостима. Историчари су у сигурни да се ово крворпролиће десило, али број погубљених варира од 50 до 500.

Неке приче су ипак биле претеране, као она о 30.000 људи набијених на колац, чији је призор уплашио чак и неустрашиве отоманске ратнике.

Ипак, вампирске приче проузроковала је једна друга чињеница. Обезглављени Дракулин леш сахрањен је у православном манастиру у граду Снагову. Но, када је вековима касније његова крипта отворена, била је потпуно празна.

 

Глас јавности/ Д.Д.С/ Славорум/ од 01.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR