Glas Javnosti

SVETI GRAL FIZIKE! Naučnici na pragu otkrića koje bi moglo promeniti svet koji poznajemo

Obrazovanje
Autor: Glas javnosti

Dve grupe fizičara koje rade na Velikom hadronskom sudaraču u CERN-u objavile su rezultate koji ne mogu biti objašnjeni postojećom teorijom fundamentalne fizike.

Miteš Patel sa Imperial Koledža u Londonu i njegov tim objavili su dugo očekivano merenje iz eksperimenta Velikog hadronskog sudarača beauty (LHCb) u CERN-ovom laboratoriju za fiziku čestica pored Ženeve u Švajcarskoj koje bi konačno moglo srušiti standardni model, trenutno naše najbolje tumačenje temeljne prirode sveta.

Nepoznata, nova sila prirode?


Merenje se odnosi na subatomske čestice poznate kao kvarkovi lepote. Tokom poslednjih nekoliko godina, njihovo je ponašanje dalo naslutiti postojanje neke sile izvan našeg uobičajenog razumevanja fizike. U novim eksperimentima nakon toga nagoveštaji istog neobičnog ponašanja samo se nastavljaju učvršćivati pa uzbuđenje među naučnicima raste.

Ako se ti kvarkovi zaista ponašaju onako kako se čini, to bi moralo značiti da postoji još neka nepoznata sila prirode, što bi moglo ukazivati na novu ujedinjenu teoriju čestica i sila koja je svojevrstan sveti gral fizike.

Standardni model opisuje sve poznate čestice od kojih je sastavljena vidljiva materija u svemiru kao i sile kroz koje one deluju. On je potvrđen u brojnim eksperimentima do danas, međutim fizičari znaju da mora biti nepotpun. Naime, on ne uključuje silu gravitacije, a također ne može objasniti kako je materija nastala tokom Velikog praska, odnosno zašto je prevladala materija nad antimaterijom,prenosi Radio Sarajevo.

Osim toga, on ne sadrži česticu koja bi mogla objasniti tajanstvenu tamnu tvar koja gravitacijom drži na okupu galaksije da se ne razlete tokom rotacije – vidljive tvari jednostavno nema dovoljno za to.

Astronomska merenja kažu da bi masa te tamne tvari u svemiru morala biti čak pet puta veća od ukupne mase vidljive materije.

BONUS VIDEO Legendarni srpski policajac provalio šta se krije iza rafala na Đokovića

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR