Glas Javnosti

SVE VIŠE SREDNJOŠKOLACA opredeljuje se za DUALNO OBRAZOVANJE

Obrazovanje
Autor: Glas javnosti

U školskoj 2020/2021. godini više od 2 400 budućih srednjoškolaca opredelilo se za obrazovanje po dualnom modelu. Oni će dalje obrazovanje nastaviti učeći i razvijajući veštine kroz rad u kompanijama.

Prilikom upisa, učenicima je na raspolaganju bilo 47 obrazovnih profila u 74 srednje škole u Srbiji. Inicijativom  privrede, uvedeno je 10 novih - aviomehatroničar, plastičar, gumarski tehničar, tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera, modelar odeće, mehaničar tekstilnih mašina, monter telekomunikacionih mreža, poljoprivredni tehničar, vinogradarvinar i prehrambeni tehničar.

Nova generacija učenika koja se opredelila za ovaj vid obrazovanja, obavljaće rad u 328 kompanija širom Srbije. Ovaj vid edukacije omogućava đacima da steknu obrazovanje koje mogu primeniti u praksi, a kompanijama da školuju i zadrže kvalitetne mlade kadrove. Iskustva učenika koji su se školovali za neki od dualnih profila su pozitivna, a kao najveću prednost u odnosu na obrazovanje koje mogu steći u drugim srednjim školama, učenici ističu mogućnost da ono što nauče u teoriji, vrlo brzo provere i u praksi. Još jedna od prednosti koju đaci ističu jeste i to što su se lako uklopili po završetku školovanja, kao i to što imaju više opcija – da rade odmah ili da nastave školovanje, često i uz podršku kompanija gde su bili na praksi. Osim sigurnog radnog mesta i prihoda, svaki učenik koji upiše trogodišnje dualne profile, ako želi, uvek ima mogućnost da se dokvalifikuje, da završi i četvrti stepen obrazovanja i da upiše fakultet.

Nedavne izmene Zakona o srednjem obrazovanju propisale su da ako se praktična nastava i profesionalna praksa realizuju kod poslodavca u obimu većem od 25 odsto od ukupnog broja časova predviđenog za to, onda se boravak učenika kod poslodavaca uređuje Zakonom o dualnom obrazovanju, što do sada nije bio slučaj. PKS će imati veliku podršku partnera iz Privredne komore Austrije, sa kojima, uz finansijsku podršku Austrijske razvojne agencije, realizuje projekat “Razvoj dualnog stručnog obrazovanja u Srbiji”.

(Glas javnosti/Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR