Glas Javnosti

STUDENTI SA KORONOM NEMAJU PRAVO NA BUDŽET: Budući brucoši se upisuju tek u drugom roku

Obrazovanje
Autor: Glas Javnosti

Danas se održava prijemni ispit za Elektrotehnički fakultet, koji se odvija u posebnim uslovima, u halama beogradskog sajma. Osim toga, velike probleme imaju svi kandiati koji su zaraženi koronom, pa ne mogu na prijemni, ostaje im samo drugi rok na jesen i gube mogućnost da studiraju iz budžeta.

Na ETF želi 1.100 svršenih srednjoškolaca, 400 više nego što će biti upisano. Milo Tomašević sa ETF-a kazao je da su zadovoljni odzivom, posebno sada kada su mnogi onemogućeni da dođu iz regiona, ali i iz unutrašnjosti jer se predomišljaju gde da studiraju, a sve zbog epidemije.

-Juče je bio najveći udar jer je bio prijemni iz matematike sa preko 1.000 studenata. Organizacija je bila odlična- pričao je Tomašević i dodao da je preduslov za sve da se student spremi za ispit, da dobro nauči.

Što se virusa tiče, fakultet je dobio precizna uputstva od Instituta za javno zdravlje

-Konsultovali smo se s njima, propisali mere, dali smo ih studentima i sada oni moraju da nose maske od ulaska u halu. Obavezna je distanca i na ulazu, tu su i dezobarijere, oni dezinfikuju ruke, unapred je napravljen raspored, a distanca je i veća od preporučene. U toku ispita mogu da skidaju maske samo dok piju vodu- pričao je Tomašević.

Međutim, problem je sa kandidatima koji imaju koronavirus i koji nažalost ne mogu da polažu prijemni ispit.

Prorektor za nastavu Beogradskog univerziteta Petar Bulat kazao je da postoji jedinstvena lista na početku i eventualne žalbe, pa ide konačna lista i upis i zato nema vremena za čekanje za te bolesne.

-To je inače problem za sve popularne fakultete. I oni nisu unapred izgubili bitku za budžet, postoji drugi upisni rok. Nažalost, neće moći na željeni fakultet, ali korona je… Desi se i inače da im, recimo, pozli na prijemnom, pa izađu napolje, pa onda im preostaje samo drugi rok- kazao je Bulat.

Dodao je da i da svi oni misle kako da na najispravniji način reše situaciju.

-Prosto je nemoguće ostaviti mesta za drugi rok za budžet – šta bi onda oni koji su polagali u prvom roku, pa budu ispod crte za budžet jer je crta podignuta za, na primer, 10 mesta da bi se ostavilo tih 10 mesta za drugi rok- zapitao se Bulat.

Osvrnuo se i na one koji bi možda da na prijemni dođu po svaku cenu, i ako imaju koronu.

-Kažnjivo je ako se neko pozitivan pojavi na prijemnom. Ako se utvrdi, to će se kažnjavati. Postoji lista testiranih u kovid-bazi, pa može da se sravni ta lista sa onima koji su izašli na prijemni- priča kako je želja da svi kandidati imaju istu šansu da se upišu.

Što se tiče kandidata iz regiona, kazao je da ne mogu da traže od njih ono što ne traže do naših kandidata

-Mi pretpostavljamo da su svi koji izlaze na prijemni zdravi i da nemaju kovid- kazao je Bulat.

(Izvor: Nova)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR