Glas Javnosti

KONAČNO! Evo šta je mobing i kako se boriti protiv njega

Obrazovanje
Autor: Glas javnosti

MOBING obuhvata sve vrste šikaniranja na radnom mestu odnosno to je psihičko nasilje koje najčešće ima za cilj da natera žrtvu mobinga da samovoljno napusti firmu.

Ova pojava ima tri glavne odlike:

1. Postojanje nasilnog ponašanja (od strane jedne ili više osoba ka žrtvi mobinga)

2. Traje duži vremenski period i stalno napreduje (jer mobing zapravo nastaje iz konflikta koji nikad nije rešen; konflikt se produbljuje i pojačava)

3. Nastajanje i narastanje disbalansa moći u međuljudskim odnosima

Žrtva mobinga se nalazi pod sve većim stresom koji postaje nepodnošljiv. Dugotrajno izlaganje mobingu uvek dovodi do ozbiljnih zdravstvenih posledica, uključujući pojačan rizik razvoja telesnih i mentalnih bolesti.

Mobing nije medicinska dijagnoza, ali može dovesti do brojnih psihosomatskih poremećaja.

Telesni poremećaji

Hronični umor, smetnje sa probavom, povećana ili smanjena telesna težina, različiti bolni sindromi i smanjen imunitet.

Psihički

Depresivnost, emocionalna praznina, osećaj gubitka životnog smisla, anksioznost, suicidalno ponašanje, gubitak motivacije i entuzijazma, poremećaj prilagođavanja, nesanica, povećana potreba za alkoholom, sedativima i cigaretama.

Poremećaji ponašanja su gubitak koncentracije, zaboravnost, grubost, porodični problemi. Zaštitu od zlostavljanja na radu u slučaju zlostavljanja od mobinga, u našem pravnom sistemu reguliše Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu.

Postupak za zaštitu od zlostavljanja kod poslodavca možeš da pokreneš ti sam kao žrtva, ali to umesto tebe mogu da urade i predstavnik tvog sindikata, osoba nadležna za poslove bezbednosti i zdravlja na radu, predstavnik zaposlenih za bezbednost i zdravlje na radu ili odbor za bezbednost i zdravlje na radu, ali uz tvoju pismenu saglasnost.

U zahtevu za zaštitu od zlostavljanja na radu moraju biti navedeni:

  • osnovni podaci o tebi,
  • podaci o osobi koju teretiš za zlostavljanje,
  • opis mobinga, koliko je trajalo neprimereno ponašanje i koliko je bilo često,
  • datum kad se zlostavljanje dogodilo poslednji put,
  • podaci o svedocima i dokazima koje prilažeš (pisana dokumentacija, lekarski izveštaji, dozvoljeni audio i video zapisi…) ako ih imaš.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR