Glas Javnosti

Srednjoškolci u škole od 1. juna, održava se velika matura

Obrazovanje
Autor: Glas Javnosti

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da prema preporuci Kriznog štaba Vlade Srbije od 1. juna Ministarstvo ima nadležnost u pravljenju rasporeda. Od 1. juna kreću aktivnosti u srednjim školama od popravljanja i zaključivanja ocena do velike mature, koja će trajati tri dana, od 4. do 6. juna.

On je najavio da se nastava završava, a krajem maja se nastavlja sa redovnim aktivnostima uz poštovanje mera zaštite, dezinfekcije škola i prisustva malog broja učenika u istom prostoru i u isto vreme.

-U školu 1. 2. i 3. juna dolaze samo maturanti, i to su dani za zaključivanje ocena- kaže ministar. Ali to ne znači da će svi maturanti doći u školu, napisao je Blic.

Kako navodi ministar, ta tri dana dolaze oni koji nisu zadovoljni svojim zaključenim ocenama i žele da ih poprave, detalje će dogovoriti sa svojim profesorima.

To praktično znači i da profesor, ukoliko ima određenih sumnji, može kontaktirati učenika. Tokom epidemije bilo je formativno ocenjivanje, koje je oko 80 odsto đaka i nastavnika pametno iskoristilo, kaže ministar. Sve što su do sada radili prelazi u brojčanu ocenu.

Nakon ocenjivanja, naredna tri dana - 4, 5. i 6. jun - su rezervisani za polaganje velike mature.

Šarčević kaže da maturanti, koji su završili svoje dosadašnje obaveze imaju pred sobom jedan veliki datun, 24. jun kada će se prijaviti za željene fakultete.

-Oni mlađi srednjoškolci koji pohađaju prvi, drugi i treći razred svoje ocene mogu da popravljaju kada maturanti, grubo rečeno, "napuste" školu- naveo je.

-Imaće dve nedelje ukoliko žele da poprave ocene, i to počev od 8. juna. Za sve ovo vreme do male mature trajaće ispiti za upis u škole za nadarene- istakao je Šarčević za Blic.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR