Glas Javnosti

REZULTATI MALE MATURE SLABIJI OD PROŠLOGODIŠNJIH: Na ovom predmetu su osmaci najviše KIKSUNILI, sledi ANALIZA

Obrazovanje
Autor: Glas javnosti

Na izabranom testu najbolja su postignuća bila iz predmeta koje su učenici najmanje birali

Rezultati ovogodišnjeg završnog ispita su nešto slabiji od prošlogodišnjih. Najlošije je urađen test iz srpskog jezika, saopšteno je na Konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Na završni ispit izašlo je 64.100 đaka, dok su u školama 75.853 slobodna mesta. Najviše u gimnazijama – 24 odsto, dok su za dualno obrazovanje na raspolaganju 3.782 mesta.

"Testovi na završnom ispitu sadržali su zadatke kojima su provera, ostvarenost obrazovnih standarda definisanih na tri postignuća - osnovnom srednjem i naprednom nivou. Prosečan broj bodova od ukupno 20 na testu je sledeći - srpski jezik 10,73, matematika 11,89. Na izabranom testu najbolja su postignuća bila iz predmeta koje su učenici najmanje birali - hemija 16,06 i fizika 15,57 odsto", saopštio je v.d. ministra prosvete Đorđe Milićević.

Polaganje male mature
foto: privatna arhiva

Iznenađuju loši rezultati iz srpskog jezika.

"Rezultati su za nijansu niži nego prethodne godine. To će biti predmet analize, da se vidi šta je stvarni razlog jer su zadaci rađeni kao i svake godine prema standardima i standardne težine. Da li je u pitanju ova generacija, da li je u pitanju to što smo u testu iz maternjeg jezika imali mešanje ponuđenih rezultata, tačnije nisu sva deca na svakom testu imala isti redosled zadataka, to će biti predmet analize", istakao je direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović.

Ostaje da se popune liste želja. Savet je da se popuni cela lista. Sa poenima sa takmičenja upisuje se 400 učenika. Upis je u ponedeljak.

Glas javnosti / E02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR