Glas Javnosti

PRVA ŠKOLA U NOVOSADSKOJ OPŠTINI DONELA OVU ODLUKU: Zabranjeni mobilni telefoni đacima

Obrazovanje
Autor: Glas javnosti

Praksa kod dece je takva, da čim izađu iz učionice, uzimaju mobilne telefone * I više nego dovoljno vremena provode ispred monitora kod kuće, pa je glavni cilj ove odluke njihovo usmeravanje na više međusobnog druženja na odmorima i u učionicama.

Đacima Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" iz Sremske Kamenice od danas je zabranjeno nošenje mobilnih telefona u školu, što predstavlja prvu odluku ovog tipa na području grada.

S obzirom da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u decembru 2022. godine donelo odluku da škole samoinicijativno mogu ukinuti korišćenje mobilnih telefona kod đaka, direktor OŠ "Jovan Jovanović Zmaj” Dejan Merdanović istakao je za NS Uživo da je ovakva odluka usledila nakon razgovora sa Savetom roditelja i Učeničkim parlamentom koji su jednoglasno podržali inicijativu, piše portal Telegraf.


– Mi smo došli na ideju da sazovemo Savet roditelja i Učenički parlament gde su se svi predstavnici roditelja, ukupno 51 odeljenja u školi, složili sa idejom da zabranimo nošenje mobilnih telefona u školu – rekao je Merdanović.

Direktor je dodao da je praksa kod dece takva, da čim izađu iz učionice, uzimaju mobilne telefone. Takođe, učenici i više nego dovoljno vremena provode ispred monitora kod kuće, pa je glavni cilj ove odluke njihovo usmeravanje na više međusobnog druženja na odmorima i učionicama. Isto tako, nova odluka će omogućiti veću produktivnost na časovima, viši nivo koncetracije, pa i bolje rezultate.

Prema Merdanovićevim rečima, ranije je bila praksa da se mobilni telefoni odlažu u kutije pre početka nastave. Međutim, novom odlukom je svim đacima od prvog do osmog razreda, potpuno zabranjeno nošenje i upotreba telefona u školi.


Ko prekrši zabranu, prvo dobija opomenu

Pravilnikom škole utvrđene su i sankcije za prestup usvojene odredbe. Za prvi prestup učenik će dobiti opomenu, zatim sledi ukor odeljenskog starešine, pa ukor odeljenskog veća – što predstavlja lakše povrede. Više lakših povreda vode ka težoj povredi.

Podsećanja radi, nakon donete odluke da škole samostalno reše da li će ukinuti mobilne telefone ili ne, više osnovnih škola u zemlji je već izašlo sa vešću o zabrani, dok je OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” prva u novosadskoj opštini koja je preduzela ovaj korak.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR