Glas Javnosti

OSMACI PRIPREMITE SE: U petak i subotu PROBA MALE MATURE!

Obrazovanje
Autor: Glas javnosti

Probni završni ispit za učenike osmog razreda za školsku 2020/2021. godinu u osnovnim školama na teritoriji Republike Srbije realizovaće se sutra i u subotu, 9. i 10. aprila, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Učenici osmog razreda će sutra od 13 časova polagati test iz matematike, a u subotu, 10. aprila, test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika sa početkom u 9 časova. Kombinovani test biće istog dana sa početkom u 11.30 časova.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić kaže da je sve spremno za polaganje probnog završnog ispita.

- Probni završni ispit treba da omogući učenicima da se upoznaju sa procedurama ispita i načinom polaganja. Učenici treba da rade zadatke bez tenzije i bez treme. Probni završni ispit je provera trenutnog znanja, koji treba da pokaže koliko su spremni i šta je još potrebno da eventualno nauče kako bi upotpunili svoje znanje za završni ispit, rekao je Ružić.

Probni završni ispit održaće se u školi, u grupama ne većim od 15 učenika, uz poštovanje svih epidemioloških mera. Ovaj test se ne ocenjuje. Rešavanje testova traje 120 minuta.

Na probnom završnom ispitu učenici i zaposleni prolaze kroz utvrđene procedure ispita - vreme dolaska, potreban pribor, postupanje i pravila pre, u vreme i nakon završenog ispita, organizaciju prostora i rada, uloge odeljenjskog starešine, dežurnih nastavnika, supervizora i drugo.

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pripremio je ispitna pitanja koja su dostavljena školama preko nadležnih školskih uprava.

Direktor Zavoda, Branislav Ranđelović rekao je da su zadaci u testovima pripremljeni u potpunosti i u skladu sa važećim predmetnim standardima u našem obrazovnom sistemu, kao i u skladu sa programima i sadržajima predmeta koji se testiraju.

Ministar Ružić u subotu će posetiti Osnovnu školu Josif Pančić na Banovom brdu i razgovarati sa učenicima koji polažu probni završni ispit.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR