Glas Javnosti

NIŠKI GIMNAZIJALCI ZASADILI ORGANSKU BAŠTU: Učenici sade BILJKE u dvorištu škole i recikliraju UŽINU!

Obrazovanje
Autor: Glas javnosti

Učenici gimnazije „Bora Stanković“, u Nišu, u delu dvorišta te škole posadili su organsko povrće, cveće i lekovito bilje. Takođe su počeli da izrađuju čvrsto i tečno organsko đubrivo od ostataka užine.

Profesorke istorije Olivera Todorović i biologije Jasmina Manojlović rekle su za agenciju Beta, da je gimnazija dobila svoju eko baštu u okviru projekta „Fudi“ koji ima za cilj da mladi usvoje naviku recikliranja hrane.

Todorović je istakla da je veoma važno da pričamo o reciklaži, jer je to veliki problem ne samo na nivou ovog grada, već čitave države.

 

 

„Mi želimo da na ovom našem malom primeru pokažemo kako stvari mogu da se menjaju na bolje i kako deo jednog školskog dvorišta koji nije imao nikakvu namenu može vrlo lepo da se iskoristi“, istakla je Todorović.

Ideja je, dodala je, da organska bašta posluži i za vršnjačku edukaciju, da učenici jedni od drugih na otvorenom uče kako stvari mogu da se menjaju na bolje.

„Jako je dobro što su deca veoma zainteresovana da uče o reciklaži. Prvobitna ideja je bila da se u projekat uključe samo učenici prirodno-matematičkog smera, medjutim, zbog velikog interesovanja uključili smo i učenike ostalih smerova, sigurno njih preko 300“, izjavila je Manojlović.

 

 

Sastavni deo eko bašta je, kazala je, letnja učionica u kojoj će se održavati časovi biologije, hemije, istorije i drugih predmeta.

Profesorka biologije Jasmina Manojlović kazala je za agenciju Beta, da će u eko bašti moći da praktično primene sva znanja koja su stekli iz biologije i hemije.

„Mi ne želimo da svi ostaci od djačkih užina završe na deponiji i da doprinesemo stvaranju veoma velikog ekološkog problema. Svi ostaci hrane, u anaerobnim uslovima se razlažu tako što oslobadjaju metan i vodonik-sulfid koji su jako opasni i mogu da dovedu globalnog zagrevanja i efekta staklene bašte“, izjavila je Manojlović.

Prema njenim rečima, osim čvrstog otpada, učenici će od ostataka voća i povrća praviti tečni kompost i njime djubriti biljke.

„U našoj eko bašti nećemo koristiti apsolutno nikakvu hemiju, već ćemo koristiti uslovno rečeno prirodne pesticide kojima ćemo sve moguće štetočine pogurati iz bašte tako da biljke koje smo posadili mogu nesmetano da napreduju“, kazala je Manojlović.

 

 

Dodala je da je u planu da je u planu da u dvorištu škole bude podignut i plastenik kako bi učenici tokom čitave godine eko baštu mogli da koriste kao oglednu učionicu.

Učenica četvrtog razreda Jana Milenković izjavila je da joj rad u eko bašti predstavlja veoma zanimljivo iskustvo, prvenstveno zbog toga što je kao mala pomagala baki u bašti.

„Sada sam dobila priliku da se podsetim svega što sam radila sa bakom, ali i da primenim ono što sam učila u školi“, izjavila je Milenković.

Projekat eko bašte i recikliranja hrane gimnaziji „Bora Stanković“ odobren je na konkursu departmana za inženjerstvo i zaštitu životne sredine Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada.

Putem konkursa, školama u Srbiji odobreno je ukupno 15 projekata i biće realizovani pod pokroviteljstvom ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP