Glas Javnosti

NAUČNO OTKRIĆE KOJE ĆE PROMENITI SVE! Pronađeni dokazi da je život na Zemlju došao iz svemira

Obrazovanje
Autor: Glas javnosti

Ključni gradivni elementi DNK i RNK, koje u prethodnim ispitivanjima meteorita naučnici nisu uspevali da otkriju, sada su konačno identifikovani, što ukazuje na to da život na Zemlji možda zaista vodi poreklo iz dalekog svemira.

DNK je sačinjen od četiri glavne baze – adenina (A), citozina (C), guanina (G) i timina (T). Njen sestrinski makromolekul RNK takođe u sebi ima adenin, citozin i guanin, ali umesto timina sadrži uracil (U).

Naučnici dugo spekulišu o tome da su ove baze mogle na Zemlju da budu donete preko meteorita i brojna istraživanja su baš to proveravala, ali do sada su samo utvrdili prisustvo adenina i guanina, ali ne i citozina, timina i uracila.

Baze nukleinskih kiselina dele se u purine i piramidine. Purini su ranije otkriveni u meteoritima, a sve do sada su nedostajali piramidini, koje su manje strukture.

Sada su naučnici u ostacima meteorita konačno otkrili sve piramidine i purine koji čine DNK i RNK.

Prisustvo pet glavnih baza nukleinskih kiselina u meteoritima moglo je da doprinese pojavi genetskih funkcija pre nego što se život javio u ranim danima Zemlje, ističe Jasuhiro Oba, astrohemičar na univerzitetu na japanskom ostrvu Hokaido,preneo je RTS.

Stručnjaci su koristili najsavremenije analitičke tehnike originalno dizajnirane za genetičko i farmaceutsko ispitivanje i otkrivanje najmanjih količina baza nukleinskih kiselina.

Oba navodi da su one najmanje 10 do 100 puta osetljivije nego prethodni metodi korišćeni u pokušajima otkrivanja piramidina u meteoritima.   

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR