Glas Javnosti

MODERNIZACIJA ŠKOLSTVA U SRBIJI: Kako postati preduzetnik?

Obrazovanje
Autor: Glas javnosti

Ove školske godine očekuje se da će više od 10.000 učenika srednjih škola u Srbiji, biti uključeno u programe preduzetničkog obrazovanja i finansijskog opismenjavanja. Preduzetničke sekcije i učeničke kompanije vode nastavnici koji, bez naknade, rade sa učenicima na projektima za nacionalna takmičenja.

Učenici gimanzije Bora Stanković iz Niša u proseku su imali manje od 15 godina kada su osmislili i patentirali solarni panel od iskorišćenih limenki i pokazali da su preduzimljivi mladi ljudi koje krasi preduzetnički duh, tvdi njihova nastavnica geografije Ana Veljković.
- To je vannastavna aktivnost. Tu aktivnost niko ne ocenjuje. Ne dobijaju ocene iz toga i pri tome oni dobijaju nešto što ih čini drugačijim od ostalih u generaciji - kaže Veljkovićeva.

Za rad sa učenicima Ana Veljković je dobila priznanje "nastavnica godine" koje dodeljuje organizacija Dostignuća mladih u Srbiji. Isto priznanje dobila je i Milena Obradović iz srednje škole Dragačevo u Guči, čiji učenici su osvojili drugo mesto na međunarodnom takmičenju iz naučnih, tehnoloških i inženjerskih veština sa projektom biorazgradiva kontaktna sočiva.
- Učenici nemaju mogućnosti za bavljenje drugim vannastavnim aktivnostima ili učešće u sportskim aktivnostima i izlascima. Onda se okreću onome što imaju u školi, a to je između ostalog i preduzetnička sekcija - objašnjava Obradovićeva.
Svake godine u našoj zemlji i širom Evrope organizuju se takmičenja učeničkih kompanija i međunarodne smotre u poslovnim izazovima gde naši učenici postižu zavidne rezultate. Zasluge pripadaju i nastavnicima. Njih više od 150 iz 64 opštine u Srbiji i gosti iz Severne Makedonije okupili su se na Nacionalnoj nastavničkoj konferenciji u Vrnjačkoj Banji koju su organizovali Nordeus fondacija i organizacija Dostignuća mladih u Srbiji. Cilj je da se pomogne prosvetnim radncima da drže korak sa svetom biznisa i preduzetništva.
- Dakle, ne možemo očekivati da obrazovni sistem sve sam uradi i da se kreće istom brzinom kao i tehnologija, privreda i svet uostalom - dodaje Marija Beslać, komunikacije i partnerstvo Nordeus fondacije.

- Sada je došlo do toga da smo partenri u Evropskoj uniji i UNICEF-u, tako da će biti još mnoštvo aktivnosti koje će biti dostupne mladim ljudima u podsticanju njihove preduzetničke inicijative - kaže Darko Radičanin, izvršni direktor Dostignuća mladih u Srbiji, piše portal Ekapija.
Nordeus fondacija je osnovana sa početnim kapitalom od 3 mil USD koje planira da uloži u obrazovanje mladih. Sa druge strane kroz obrazovne programe Dostignuća mladih u Srbiji prošlo je više od 100.000 učenika.
- Mislim da će mi to iskustvo zaista dosta pomoći u daljem profesionalnom razvoju. Planiram da upišem ili hemijski ili biološki fakultet - ističe Jana Domanović iz škole Dragačevo u Guči.
- Ovo takmičenje je do sada bio najveći uspeh i za moje drugove i za našu školu kao i za Dostignuća mladih u Srbiji - objašnjava Vanja Obradović iz škole Dragačevo u Guči.

Obrazovni programi iz preduzetništva sprovode se u 360 srednjih škola u Srbiji. Naša zemlja je jedna od 120 nacionalnih organizacija u okviru globalne mreže Dostignuća mladih.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR