Glas Javnosti

MISTERIJA TAJNE VEČERE! Skrivena značenja i tajne na slici, svima je pažnja prikovana na nešto drugo (FOTO+VIDEO)

Obrazovanje
Autor: Glas javnosti

“Tajna večera” Leonarda da Vinčija smatra se jednim od najvećih svetskih umetničkih remek-dela, a svakako je jedna od najpoznatijih slika vezanih za Vaskrs.

Po Da Vinčijevoj zamisli, na zidu je prikazan vrhunac Večere – trenutak pošto je Isus otkrio da će ga jedan od učenika izdati, tako da se na slici vide reakcije – šok i gnev apostola.

 Istovremeno, prikazano je rađanje pričešća, jer Isus Hrist poseže za hlebom i vinom koji postaju simboli hrišćanske Svete tajne.Čak i oni koji su mnogo puta videli sliku (ili bar reprodukciju) ovo ne znaju – Isus je ranije imao noge! Godine 1652. neko je došao na ideju da napravi vrata baš ispod Hrista, pa su ovi radovi uklonili Isusove noge sa zida.

Skrivena značenja i tajne na slici

Gledano s leva na desno Vartolomej, Jakov i Andrija Mali čine prvu grupu od tri apostola i deluju iznenađeno, a Andrija čak uplašeno. U drugoj grupi su Juda Iskariotski, Petar i Jovan. Juda drži kesu srebra u desnoj ruci, posežući za komadom hleba sa njegove leve strane. Petar se naginje, držeći nož u desnoj ruci, koji simbolizuje njegovu odbranu vere i revnost prema Isusu. Jovan izgleda kao da pada u nesvest.

Pre Leonarda je tradicija nalagala da se Juda izoluje od ostatka apostola ili je sedeo prekoputa Isusa i ostalih, koji su tradicionalno prikazani kako svi sede na jednoj strani. Leonardo je stvorio suptilniji i tako dramatičan efekat stavljajući Judu u senku. 

Da Vinči je takođe predstavio realno objašnjenje proročkih reči Hristovih da će prvi čovek koji deli hleb sa njim takođe biti izdajnik: Isus i Juda su prikazani kako posežu ka istom parčetu hleba, iako je svima pažnja prikovana na drugo mesto. Takođe, ispred Jude je prosuta so, koja simbolizuje njegovu zlu sreću i to što je odabran da bude izdajnik.
Treću grupu čine apostoli Toma, Jakov Stariji i Filip. Toma podiže ruku i to je isticanje prsta kojim će Neverni posle dodirnuti Hristove rane kako bi se uverio u Vaskrsenje. Filip izgleda kao da traži neku vrstu objašnjenja, dok Jakov Stariji između njih izgleda kao da je ustuknuo od Isusa u stanju užasa.

Poslednja trojica apostola – Matej, Juda Tadej i Simon Zilot kao da raspravljaju pitanje među sobom, po pisanju Luke (22:23): “Oni su počeli da se pitaju među sobom koji od njih može biti taj koji će učiniti ovo”,piše Dnevno.

Počevši od grupa od po tri apostola, cela slika sadrži dosta referenci na ovaj broj koji predstavlja hrišćansku veru u Svetu Trojicu. Iza Isusa se nalaze tri prozora, a njegova figura liči na trougao.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR