Glas Javnosti

Mali genijalci: Nadarenu decu je lako prepoznati

Obrazovanje
Autor: Glas javnosti

U svakom društvu ima 0,03% onih koji su toliko inteligentni da mogu da promene svet. Evo šta briljantni mladi umovi u svetu uspevaju da postignu

Priyanshi Somani

Devojčica iz Indije koja ume brzo da računa napamet, izuzetno brzo.  Prijanši je sa 11 godina bila najmlađi učesnik Svetskog prvenstva u računanju napamet 2010. godine – i osvojila je titulu. Prijanši je jedina osoba u istoriji ovog takmičenja koja je sa stopostotnom tačnošću sabirala, množila i računala kvadratni koren. Genijalna devojčica je ušla i u Ginisovu knjigu rekorda. Godine 2012. je postavila novi svetski rekord, izračunavši napamet kvadratni koren iz 10 šestocifrenih brojeva za 2 minuta i 43 sekunde. Šta mislite da li  nju može neka kasirka da zezne za kusur?

Gregory Smith

Ovaj dečačić je sa 14 meseci uspevao da zapamti i odrecituje cele knjige. Sa 10 godina je krenuo na univerzitet, koji je uspešno završio kao najmlađi diplomac u istoriji Virdžinije. Ovaj mladić danas putuje svetom, boreći se za mir i dečja prava. Sa 12 godina je bio nominovan za Nobelovu nagradu. Prvi put. A posle toga je nominovan još 3 puta. Trinaestogodišnjak Gregori je bio ne samo dečačić plave kose ošišane na pečurku, on je iza sebe već imao karijeru motivacionog govornika i advokata. Osnivač je Internacionalnih Mladih advokata, organizacije koja promoviše principe mira i razumevanja među mladima sveta. Upoznao je Bila Klintona i Mihajla Gorbačova i pričao pred Ujedinjenim Nacijama.

Akim Camara

Akim je mladi violinista iz Berlina. Ovaj dečak je počeo da svira violinu kada je imao dve godine! Bio je u stanju da prepozna muziku koju je jednom čuo dok je još bio u pelenama i umeo samo da guguče. Pošto su primetili njegov dar, roditelji unajmljuju profesora muzike, a posle 6 meseci vežbe je već imao svoj prvi nastup. Kada je čuo za njega čuveni holandski kompozitor i violinista Andre Rieu počinje da ga obučava, i trogodišnji Akim nastupa na Božićnom koncertu. Publika je bila šokirana i oduševljena njegovim muzičkim umećem i potpuno raspilavljena slatkoćom malenog violiniste.
Danas Akim ima 14 godina. Međutim, mladi muzički genije je daleko od žiže javnosti. Njegovi fantastični roditelji, isti oni koji su prepoznali talenat i unajmili mu profesora muzike kada je imao dve godine, insistirali su na tome da nastavi da živi normalnim životom i bude dete. U međuvremenu, Akim i dalje radi sa Rieuom. On sada može da odsvira bilo koji muzički komad posle samo jednog slušanja. Možda u ovom trenutku vi zapravo čitate o jednom novom Mocartu ili Betovenu… Kada Akim odraste, svakako ćemo tek slušati o njemu. Do tada, nastupe možete pogledati na njegovom kanalu na Jutjubu.

Saul Aaron Kripke

Kripki je vonderkid iz Njujorka, rođen 1940. godine. Njegov otac je bio rabin, a Saul je sam naučio starohebrejski jezik pre svog šestog rođendana. Potpuno opušteno, starohebrejski. Kao što je sasvim normalno za jednog devetogodišnjaka da je već pročitao sva Šekspirova dela. Uglavnom, pre nego što je završio osnovnu školu, naučio je sve o Dekartu i o geometriji. Sa 17 godina napisao je svoju prvu teoremu iz logike, i uskoro objavio naučni rad.  Tada je sa Harvarda primio poziv da predaje na katedri za matematiku. Kripki im je poslao odgovor: „Moja majka smatra da prvo treba da završim srednju školu i odem na koledž.“
Harvard je kasnije i završio, a danas se smatra najvećim savremenim filozofom.

Taylor Ramon Wilson

Tajlor je najmlađa osoba na svetu koja je uspela da napravi nuklearni fuzor. Tačnije, najmlađa osoba koja je napravila nuklearni fuzor koji radi. I to u svojoj rođenoj kući. Bombu je napravio sa 10 godina, a fuzor sa 14. Tajlor je posle toga osvojio mnoge nagrade i priznanja za naučna dostignuća i izume, jedna od najvažnijih je pobeda na Intelovom međunarodnom sajmu nauke i inženjeringa, za patent detektora radijacije. Od deteta koje je za nedelju dana zapamtilo celi Periodni sistem elemenata, Tajler je porastao u nuklearnog fizičara i advokata. Pre par godine je naučnom svetu predstavio neke od svojih ideja, na primer onu o samoodrživom nuklearnom reaktoru. Dizajnirao je reaktor za koji tvrdi da sa jednim punjenjem može da generiše 50 mW energije 30 godina.


Adora Svitak

Adora je naučila da čita sa tri godine, a od sedme predaje u školi. Kuca između 8 i 112 reči u minutu, čita dve knjige na dan (!) i godišnje napiše 330.000 reči. Svoju prvu knjigu objavila je kao sedmogodišnjakinja, a u pitanju je zbirka priča „Leteći prsti“, koja sadrži uputstva za pisce. Ona je učiteljica, pesnikinja i humanitarka. Sreća što su njeni roditelji od početka pružali talentovanoj devojčici punu podršku, te su i podrum porodične kuće preuredili u TV-studio, pa Dora ima gde da drži video-konferencije za decu, odrasle i učitelje. I da ih naplaćuje 300 dolara po predavanju. To se zapravo može smatrati njenim hobijem, jer se bavi i predavanjima o uticaju tehnologije na kreativne procese, koja naplaćuje po 10.000 dolara. Održala je jedno i u Majkrosoftu, o obrazovnom računanju. Ipak, Dora je jedna prepametna devojčica i literarni genije, samo što je američko društvo komercijalizovalo njen talenat. Neki je smatraju odraslom ženom u telu deteta, ali je njena tanana dečja duša veoma zabrinuta zbog ekonomije, globalnog zagrevanja, kolere u Zimbabveu, pada kvaliteta američkog obrazovanja i svetske gladi.

Akrit Jaswal

Mladi Indijac Ekrit je poznat kao najpametnija osoba njegovih godina u Indiji – u kojoj, inače, živi više od milijardu ljudi. Iako je propričao „tek sa 10 meseci“, njegov IQ je 146. Ipak, on nije postao poznat zbog suve inteligencije, već kada je izveo svoju prvu – operaciju! Ekrit je tada imao čitavih 7 godina, i uspešno je pomogao osmogodišnjoj devojčici bez zdravstvenog osiguranja čija je šaka bila pokrivena opekotinama, odvojivši joj prste. Ova medicinska procedura je izvedena u Ekritovoj kući, a on pre toga, naravno, nije imao nikakvog formalnog medicinskog znanja niti iskustva u hirurgiji. Kako je devojčica ponovo mogla da koristi šaku, javnost je bila šokirana i oduševljena, a Ekrit je postao poznat kao medicinski genije i najmlađi hirurg na svetu.
Odlučio je da se posveti ovoj nauci i sa 12 godina postao najmlađi student ikada koji je primljen na Medicinski univerzitet u Indiji. Sa 17 je dobio svoju master diplomu. Danas radi na leku za rak, i nadamo se da ćemo uskoro čuti više o njegovim dostignućima

Tanishq Matthew Abraham

Taniš je sa 4 godine postao jedan od najmlađih članova Mense. Standardizovane Mensine IQ testove je uradio sa 99,9% tačnosti. Sa 5 godina je završio 5 nivoa Stendfordovog matematičkog kursa za nadarenu decu. Sve nivoe, za uzraste od vrtića do 5. razreda, prešao je za 6 meseci.
Taniš je prošle godine položio završne testove za srednju školu, a danas je jedanaestogodišnjak koji je završio koledž, uzevši diplome sa tri različita smera: Matematike i fizike, Opšte nauke i Jezika. Njegova osmogodišnja sestra je takođe talentovana, član je Mense i bavi se operskim pevanjem. Ako se pitate kako završe ovoliko talentovana deca, moraćete da se malo strpite, jer će samo vreme pokazati hoće li će Taniš uspeti da ostvari svoje ambicije. On želi da postane doktor, medicinski istraživač, i.. a da, predsednik Sjedinjenih Država.

Michael Kevin Kearney

Majklovo ime je zapisano u Ginisovoj knjizi rekorda, jer je on najmlađa osoba u istoriji koja je – diplomirala! Koledž je završio sa svega 10 godina. Da, d-e-s-e-t! To u stvari i nije toliko čudno, pošto je naučio da čita sa deset meseci, i završio srednju školu sa 6 godina. Rođen 1984. godine, Majkl je propričao sa 4 meseca. Kada je imao 6 meseci, rekao je svom pedijatru: „Imam upalu levog uha.“ Pedijatar se šlogirao, i… No, to sad nije važno. Majkl je bio sasvim dovoljno pametan da sa svojom pameću uradi nešto korisno, i ne mislimo na to što je sa 17 godina završio još jedan fakultet, počeo da predaje na koledžu i do tad postavio još nekoliko svetskih rekorda. Majkl se proslavio pojavljivanjem na TV-u. U kvizu „Želite li da postanete milioner?“ je osvojio 25000 dolara, ali mu ni milion nije izmakao – uspeo je da ga zaradi pobedom u rialitiju „Zlatna groznica“. Sveukupno, to uopšte nije loše za jedno dete kome je postavljena dijagnoza poremećaja pažnje i hiperaktivnosti, ako smemo da primetimo.

Kim Ung Yong

Kim je verovatno bio najgenijalnije dete na svetu, ikada. Rođen je u Koreji i ušao je u Ginisovu knjigu rekorda sa koeficijentom inteligencije od 210! Kao da nije dovoljno uopšte čitati sa 4 godine starosti, ovaj dečak je umeo da čita korejski, japanski, engleski i nemački. Takođe je rešavao komlikovane zadatke iz diferencijala i integrala. Od svoje treće do šeste godine je bio student univerziteta, a kada je imao 7 godina, NASA ga je pozvala u Ameriku. Radio je u NASI, doktorirao fiziku kao petnaestogodišnjak, i na kraju se vratio u Koreju gde je doktorirao inženjerstvo. Smatra se da je trenutno najpametniji čovek na svetu. Iznenađuje, ili ne, Kimova skromnost i to što je odbio poziv da radi na najprestižnijem korejskom univerzitetu, zaposlivši se na manjem univerzitetu u provinciji. Tvrdi da je kao dete bio jako usamljen, i ističe da se čovekov životni uspeh ne meri akademskim dostignućima.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR