Glas Javnosti

Kako napisati PROPRATNO PISMO kojim će budući poslodava biti zadovoljan

Obrazovanje
Autor: Glas javnosti

Propratno ili motivaciono pismo jeste dokument koji je preporučljivo slati uz CV, odnosno biografiju prilikom konkurisanja za posao.

CV se piše po tačnom šablonu i na prvi pogled može izledati sličan mnogim drugim kandidatima. Dok propratno pismo treba da istakne upravo to što piše u CV, tačnije ono najbolje u vama.

Pri pisanju propratnog pisma uvek treba da imate u glavi pitanja
– Zašto sam ja najbolji kandidat za ovaj posao? Kolike su šanse da baš mene odaberu? Tako da propratno pismo treba da bude u suštini odgovor na ova pitanja. Propratno pismo ne bi trebalo da sadrži više od 250 reči, maksimalno. Najbitnije je napisati svoje specifičnosti i sebe na prirodan i realan način (bez pretaranog ukrašavanja ) prikazati, prezentovati u kratkim crtama svoje specifičnosti.
Ono što niste mogli da kažete u biografiji to objasnite u propratnom pismu. Naravno, i ovde se prilagođava tekst poslu za koji se prijavljujete. Sadržaj propratnog pisma za posao knjigovođe značajno će se razlikovati od propratnog pisma za marketing menadžera, programera ili bankara. 


Ono što je isto za svako propratno pismo jeste da početak treba da glasi Poštovani (ako znate napišite i ime osobe kojoj se obraćate i njenu funkciju ili samo ime kompanije).
Propratno pismo je zvanična forma obraćanja, odnosno komunikacije između vas i budućeg poslodavca, tako da treba da se shvati kao poslovni razgovor, tj. kao poslovno pismo. Takođe, propratno pismo se obavezno završava sa frazom „S poštovanjem“.
Ako nemate radnog iskustva, možete ponuditi da prvih mesec- dva dana dolazite na posao ne bi li se upoznali sa zadacima koji se od vas očekuju, firmom, kolektivom, misijom firme, odnosno da volontirate. To svakoj firmi ide na korist, a i vama.
Primer za posao u marketingu Daćemo i jedan primer propratnog pisma, jer kao što smo naveli on se mora prilagoditi svakom poslu za koji se konkuriše. Tako da ovaj primer možete iskoristiti za svaki posao na koji budete konkurisali uz obavezno prilagođavanje ključnih termina koji opisuju poziciju na koju se prijavljujete.

Propratno pismo za saradnika u marketing:

Poštovani,

Ovim pismom želim da se prijavim za poziciju Saradnika u marketing u (ime kompanije). S obzirom na to da sam diplomirao/la (ime fakulteta), u oblasti marketinga, smatram da posao u Vašoj firmi može doneti obostrani pozitivan učinak. Moje znanje se pored marketinga, zahvaljujući širini mog interesovanja i preduzimljivosti, proširilo i na oblasti administrativnih i PR poslova.

Veoma važno je da u ovakvoj vrsti poslovnog pisma ne preterujete, već imate što je moguće veću prirodnost izražavnja i opisivanja sebe. Poželjno je dati konretne primere vezane za dosadašnje radno iskustvo a koji su u vezi sa poslom koji je naveden u konkursu. Uvek imajte u vidu dok pišete propratno pismo da pretstavljate sliku o sebi u najrealnijem obliku, jer kad vas pozovu na razgovor moraćete to i da opravdate. Poslužite se slobodno i terminim iz konkursa ili nekim sinonimima jer će se videti da ste konretni i da znate šta je vaš budući posao.
Pripadati timu Vaše kompanije koja se kotira kao jedna od vodećih u regionu u oblasti (navesti delatnost kompanije za koju konkurišete) predstavlja za mene veliku čast kao i ličnu i profesionalnu nadogaradnju. Siguran/na sam da svojim znanjem, iskustvom i eneregijom mogu ispuniti Vaša očekivanja, a u cilju ostvarivanja misije Vaše kompanije.
Poslovi na kojima sam radio/la (navesti firme i poslove koji su slični poslu na koji konkurišete) doneli su mi iskustvo i samopouzdanje, a jedan od stalinih rezulatat u mom radu vidljivi su kroz uspešno ostvarivanje kontakata kao i sklapanje poslovnih ugovora koji isključivo služe za unapređivanje firme i poslovne misije.
Smataram da sam kvalitetan kandidat koji može doneti korist Vašoj firmi. U prilogu Vam šaljem svoj CV (ili radnu biografiju), kopiju diplome i nekoliko pisama preporuke, kao što ste naveli u oglasu.

Slobodno me možete kontatirati telefonom ili preko maila, ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije. Zahvaljujem se unapred na izdvojenom vremenu.
Srdačno,
Ime Prezime
POTPIS

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR