Glas Javnosti

KAKO DA VAŠA DECA ŠTO AKTIVNIJE PROVEDU LETNJI RASPUST: Ovo su radionice, pozorišta i kampovi koji će MALIŠANIMA pružiti AKTIVAN ODMOR!

Obrazovanje
Autor: Glas javnosti

Ovog leta će kreativne radionice za decu i mlade ponovo biti u punom jeku, tako da sedenje za računarom definitivno nije jedina opcija za decu koja ostaju u Beogradu tokom leta. Letnji raspust može biti savršena prilika za mlade da se oprobaju u nekim novim aktivnostima ili da usavrše svoje veštine u nekoj oblasti.

Nudimo vam zanimljive načine na koje možete da animirate svoju decu da provedu aktivan odmor tokom kog mogu da gledaju pozorišne predstave i da učestvuju u muzičkim, plesnim, likovnim i ekološkim radionicama. 

Letnji pozorišni maraton za decu

Ovog leta imate priliku da vodite vaše dete na pozorišne predstave humanitarnog karaktera. Ove predstave su spoj lepog i korisnog, zato što obezbeđuju mališanima kulturno-zabavni sadržđaj. Obezbeđeni su im i pokloni u vidu knjiga, igračaka i slatkiša, a roditelji mogu da pošalju humanitarni SMS za bolesnu decu (po želji) i za to će dobijati bonus igračku.

Teatar Talija i Dom kulture „Studentski grad“, organizovaće i ove godine Letnji pozorišni maraton za decu, koji će trajati od 6. juna do 26. septembra 2021. god.

Predstave će se igrati vikendom (subotom i nedeljom) od 19h, na letnjoj sceni DKSG-a u parku, Bul. Z. Đinđića 179.

Foto: Letnji pozorišni maraton/Youtube/PrintscreenTribine raspolažu sa 900 mesta, a maksimalan broj ljudi u publici biće 350, tako da će biti ispoštovane sve mere razmaka i nošenja maski iako je scena na otvorenom.

Želja organizatora je da deci, koja ostaju u Beogradu tokom leta, obezbede kulturno-zabavni sadržaj – uz besplatan ulaz (samo za decu!). 

Festival počinje 6. juna i trajaće puna četiri meseca (od 6. juna do 26. septembra), a biće odigrano oko 40 predstava pozorišnih grupa iz cele Srbije, u kojima rade glumci – slobodni umetnici.

Program je otvorio Teatar Dodir sa predstavom "Čarobna knjiga" u nedelju 6. juna u 19h, a deca su nakon predstave, osim igračaka, dobijala na poklon knjige od Fondacije Kavčić.

Muzička radionica "Čarobna frula"

Tokom jula meseca, u Dečijem kulturnom centru "Majdan" odrzavaju se besplatne muzičke radionice za svu decu sa opštine savski venac.


Sva deca koja pohađaju ovaj program dobiće besplatne igre memorije iz izdavačke kuće "Čarobna frula" i slikovnice sa pesmama Bore Majdanca "Zvečka i mečka".

Muzička radionica Čarobna frula, namenjena je deci uzrasta od 1 do 8 godine, a osmišljena je po jedinstvenom planu i programu muzičkih pedagoga i kompozitora, koji su se detaljno bavili metodikom nastave muzičke kulture u radu sa najmlađima.

Radionica se prevashodno bavi muzičkom edukacijom dece na neposredan i suptilan način, gde deca kroz razne vrste muzičkih igara, pesama, didaktičkih igara, ritmičkih vežbi, ulaze u čaroban, bajkovit svet muzike. U radionicu ulaze i vežbe govorne artikulacije, kroz razne vrste brojalica, razbrajalica i poslovica.

Plan i program ovih radionica drugačiji je od onog u muzičkim školama, gde muzika nije prilagođena detetu kao razvojni stimulans, niti sadrži programe za decu najmlađeg uzrasta upravo kada je taj stimulans najpotrebniji.


Pored grupnih, u muzičkoj radionici mogu se pohađati i individualni časovi pevanja, klavira, violine, gitare i mnogih drugih instrumenata.

Dečija ekološka akademija

Ukoliko niste iz Novog Sada, a nemate prikliku da odete na neko duže putovanje, eto rešenja za jedan kratak izlet sa vašim mališanima.

Dečija ekološka akademija u Novom Sadu je nevladino i neprofitno udruženje osnovano 2015. godine u Novom Sadu sa idejom da kroz edukativne radionice, igru i događaje približi zaštitu prirode deci. Učenje o ekologiji motiviše decu i mlade da sa malim promenama svakodnevnih navika mogu podstaći velike promene u očuvanju i zaštiti životne sredine.

Foto: Youtube/PrintscreenEkološki projekti i aktivnosti koje realizuje udruženje Dečija ekološka akademija imaju zajednički cilj – unapređivanje zaštite životne sredine i edukaciju dece u oblasti ekologije.

Udruženje Dečija ekološka akademija takođe organizuje edukativne radionice posvećene očuvanju prirode u osnovnim školama, vrtićima i partnerskim institucijama.

U saradnji sa Zabavnim parkom Starli na Novom naselju, prate ekološki kalendar i održavaju tokom leta radionice koje su besplatne, samo je potrebno da se unapred prijavite.

Mesto se može rezervisati putem mejla starliz@gmail.com ili telefonski 021/6302-422.

Ovo neprofitno udruženje tek ima u planu organizaciju radionica za jul. U maju su održali  besplatnu dvosatnu radionicu za decu uzrasta od 5 do 10 godina. Edukativni program "Dan divljih vrsta" ostvaren je u saradnji sa Zabavnim parkom Starli i udruženjem Dečija ekološka akademija.

Nakon edukativnog programa, deca su imala priliku da se igraju u parku "Starli", te je i to jedna lepa prilika da vaše dete stekne nove drugare.

“Ariljska letnja muzička manifestacija" – ARLEMM

U Arilju biste mogli da organizujete još jedan zanimljiv edukativni izlet sa vašom decom.

Projekat "Ariljska letnja muzička manifestacija" nastao je na osnovu inicijative četiri profesionalna muzičara, koji se uspešno bave pedagogijom već duži niz godina.

Školovani na prestižnim konzervatorijumima u inostranstvu (Rusija, Belgija, Nemačka), muzičari porodice Mladenović su želeli da svoja pedagoška i profesionalna iskustva prenesu u kraj iz koga potiču i time doprinesu širenju i podsticanju muzičke kulture u regionu.

Ideja letnje škole je da se, kroz program koji će trajati od 17. jula do 1. avgusta deca animiraju i zainteresuju za klasičnu muziku, a kulturna ponuda regiona obogati novim koncertima.

Letnja škola namenjena je kako najmlađim polaznicima predškolskog uzrasta i deci ne starijoj od 9 godina – koja do sada nisu imala muzičko obrazovanje – tako i učenicima nižih i srednjih muzičkih škola i studentima muzičkih akademija. Kako su od 2013. godine, u program uključena i predavanja duhovnog pevanja, starosna granica za zainteresovane gotovo da i ne postoji.

Tokom trajanja ARLEMM-a najmlađi početnici se upoznaju sa instrumentom i u prilici su da na kraju letnje škole nastupe na završnom koncertu.

Dnevni program se sastoji iz individualnih časova, nastave kamerne muzike, kao i vremena predviđenog za vežbanje.

Za najmlađe polaznike i decu iz regiona biće obezbeđeni instrumenti na kojima će se izvoditi nastava.

Održaće se više koncerta na kojima će, pored istaknutih umetnika, učestvovati i svi polaznici ARLEMM- a. Svi polaznici će dobiti diplomu.

Discipline: violina, violončelo, klavir, viola, kontrabas,gitara, duhovno pevanje, kamerna muzika, orkestar

Slikarska radionica za decu

Diplomirani slikar Aleksandar Mitrović će i ove godine u okviru ARLEMM-a, biti vođa kreativnih radionica iz oblasti slikarstva, vajarstva i primenjene umetnosti, tokom kojih će polaznici imati mogućnost da svoju kreativnost izraze na dodatni način.

Slikarske radionice uvek izazovu veliko interesovanje dece (ali i roditelja)

Svake godine javljaju se nove ideje, putem kojih i polaznici, ali i pedagozi, unapređuju svoju kreativnosti.

Na kraju radionice, najbolji radovi će biti izloženi u holu Sokolskog doma i predstavljeni u brošuri za tekuću godinu.

Radionica je namenjena svim uzrastima.

Radionica Igre i plesa

Radionice plesa u okviru ARLEMM-a vodi iskusni plesni igrač Vule Stefanović.

Postoje prečice do radosti, ples je jedna od njih. Ples obogaćuje život i donosi radost. Ples je pre svega zabavan i zdrav, i ples je deo vaspitanja.

Radionice engleskog valcera i salse su redovne programske aktivnosti na manifestaciji ARLEMM. Radionicama mogu da se priključe svi zainteresovani, svih starosnih doba, sa ili bez iskustva, ljubitelji, amateri.

(Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR