Glas Javnosti

ИТАЛИЈАНСКИ НАУЧНИК ОСТАО БЕЗ ПОСЛА ЗБОГ ТВРДЊЕ ДА ЈЕ ФИЗИКА НАУКА СЕКСИСТИЧКИ ОРЈЕНТИСАНА ПРОТИВ МУШКАРАЦА

Obrazovanje
Autor: Глас јавности/ Телеграф.рс/ Танјуг/ од 01.10.2018.

Високи званичник ЦЕРН-а, једног од највећих светских научно-истраживачких центара, рекао је да су "физику измислили и изградили мушкарци", што су многи описали као веома увредљиву тврдњу о улози жена у физици.

Спорну тврдњу изнео је професор Алесандро Струмија, професор Универзитета у Пизи, током радионице коју је организовао ЦЕРН, преноси Би-Би-Си. Струмија заступа став да су мушки научници дискриминисани због идеологије, те да се њихове заслуге занемарују.

Сам ЦЕРН је Струмијину презентацију окарактерисао као "високо увредљиву" и уклонио је са свог сајта спорне слајдове "у складу с правилима понашања која не дозвољавају личне нападе нити увреде". Званичници Европске организације за нуклеарно истраживање (ЦЕРН) суспендовали су италијанског физичара Алесандра Струмија због истаге која је покренута након његове "изузетно увредљиве" презентације о родним питањима, која је изазвала забринутост за сексизам у науци.

Ова организација је навела да није унапред знала шта ће Струмиа говорити на презентацији, а његов говор је окарактерисала као "напад на индивидуе" који је "неприхватљив у сваком професионалном контексту".

Професор Струмија, иначе редован сарадник ЦЕРН-а, представио је резултате студије спроведене на основу истраживања које је објавила једна онлајн књижара. Он је присутнима, међу којима су преовладавале младе физичарке, рекао да су резултати "доказали да физика није сексистички оријентисана против жена". 

- Међутим, истина није важна, јер је то део политичке борбе која долази споља - рекао је.

Такође, представио је податке који, како тврди, показују да су мушки и женски истраживачи једнако цитирани на почетку својих каријера, али да су мушкарци више напредовали с развојем каријере.

Једна студија, навео је Струмија, показала је да "мушкарци радије раде с предметима, а жене са људима". У сваком случају, каже овај професор, супротна претпоставка о "идентичним мозговима је - идеологија".

Као доказ за, како наводи, дискриминацију над мушким истраживачима, Струмија тврди да "оксфордски универзитет продужава трајање испита у корист жена", а да "Италија студенткињама (истраживачима) нуди бесплатнио или јефтиније студирање".

Сам је, каже, остао без посла за који је био квалификованији, а који је, уместо њега, добила једна жена.- Људи кажу да је физика сексистичка и расистичка. Ја сам извршио неке једноставне провере и утврдио да није, већ да је постала сексистичка против мушкараца и то сам и рекао - изјавио је Струмија за Би-Би-Си.

 

Глас јавности/ Телеграф.рс/ Танјуг/ од 01.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR