Glas Javnosti

ŠTA BISMO MOGLI DA NAUČIMO IZ FINSKOG OBRAZOVNOG SISTEMA? Evo zašto su tamo najbolje škole

Obrazovanje
Autor: Glas javnosti

U Finskoj škola ne služi samo sticanju znanja. 


Pre nego što kažete kako se u svakoj školi stiču drugari i razvijaju komunikacijske veštine, prekinućemo vam tok misli ovime - u finskim školama se dešava mnogo više od toga i sve se sistematski podstiče.

Nekonvencionalni sistem učenja podrazumeva razvijanje veština poput kritičkog mišljenja, komunikacije, timskog rada, na mnogo višem nivou od onoga koji se postiže kada se razvoj ovih veština ostavi samo za slobodno vreme i spontano nastale situacije.

U mnogo većoj meri nego u školama koje su nama bliske, omogućava se „pronalazak sebe“.

Time što učenici donose odluke o svom obrazovanju i, u skladu sa tim biraju predmete i organizuju sopstveno vreme, oni daju sebi prostora da istražuju opcije i otkrivaju šta umeju i šta vole da rade.

Finske škole su sebi postavile kao cilj da DECA BUDU SREĆNA, te da odrastu u ljude koji vole svoj posao.

Sem toga finski obrazovni sistem je besplatan za roditelje, a sve troškove školovanja snosi država.

Svako dete na početku godine dobije tablet sa sadržajem svih neophodnih udžbenika, pa deca ne moraju da nose između 12 i 15 kila na leđima i grbe kičmu.

Hrana u školama je takođe besplatna, svaki učenik može da dobije šta želi i koliko želi. Čak postoje i odvojeni obroci za vegeterijance, za decu sa alergijama, bez glutena, bez laktoze. U školi se ne prikuplja nikakva pomoć niti se traži novac za izlete.

Roditelji ne plaćaju ništa. 

Ulaganjem u takvo obrazovanje država ulaže u budućnost jer Finci smatraju da je samo obrazovana nacija pokretač ekonomije, zdravstvene zaštite, pravde i svega ostalog. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR