Glas Javnosti

FENOMEN ZA KOJI NIJE ČULO MNOGO LJUDI! Na hrvatskom ostrvu je cvetalo pravoslavlje

Obrazovanje
Autor: Glas javnosti

Pojava pravoslavlja na ostrvu Visu između dva svetska rata fenomen je za koji nije čulo mnogo ljudi i malobrojnih naučnika koji su se bavili tom temom.

Pokretač ideje o prelasku na pravoslavlje, bio je Ivan Ruljančić, načelnik Visa i predvodnik zemljoradničkog pokreta još za vreme austrougarske vladavine.

Prihvatanje pravoslavlja je dogovoreno u julu 1925. godine, kada se Ivan Ruljančić sastao sa Tomićem, Rokijem i dvojicom Pećarevića. Zatim je 15. novembra održana skupština kojoj je prisustvovalo oko 70 ljudi, a predsedavao je najstariji od njih, Ante Eldan, koji je isticao grčko poreklo. Zvaničan prelazak na pravoslavlje se odigrao nekoliko dana pred katolički Božić. Prema rimokatoličkim matičnim knjigama rođenih, može se utvrditi da je u samo tri dana (21-23. decembar), mnogo osoba dobilo ispisnicu. Najstariji među njima bili su Eldan ili Elden Ante (rođ. 1851), Ruljanović Šime (rođ. 1861), Radonić Mate (rođ. 1866), Pinčetić Dominik (rođ. 1870), Vojković Ante (rođ. 1870), Ruljančić Ivan (rođ. 1872), Pećarević Jure (rođ. 1878) i mnogi drugi.

Splitski paroh Sergije Urukalo je prvu liturgiju na Visu održao 24. januara 1926. godine. Tada su registrovane 52 porodice pravoslavaca sa 167 članova. Na liturgiji sledećeg meseca, pridružilo se još 12 porodica, dok su neki čekali odobrenje za prelazak. Prilikom uspostavljanja parohije u julu 1926, navedeno je 255 vernika u 89 porodica. Ogromna većina onih koji su prešli na pravoslavnu veru, učinili su to krajem 1925. i tokom 1926. godine. Narednih godina je bilo mnogo manje slučajeva, a neki su se pokolebali i vratili na katoličanstvo. Biskup Miho Pušić je krajem 1933. godine, nakon osvećenja pravoslavne crkve, izneo podatak da je bilo 213 Višana pravoslavaca i dodatna 22 doseljenika iz drugih krajeva. Prema popisu 1931. godine, u Visu je bilo 217 pravoslavaca od 3.189 stanovnika. Po podacima Srpske pravoslavne crkve bilo ih je 310 pred početak Drugog svetskog rata.

Nakon italijanske okupacije 1941. godine i premeštaja paroha Bukorovića u Zadar, pravoslavna parohija Vis je zamrla. Poslednja služba u crkvi održana je krajem te godine. Italija je kapitulirala u avgustu 1943, a kontrolu nad ostrvom preuzeli su partizani, potpomognuti Englezima i Amerikancima. Sva ostrva, osim Visa, preuzeli su Nemci i ustaše. Vis je postao značajno uporište saveznika, piše Mondo.


Tragovi pravoslavlja na Visu nestali su rušenjem crkve 1963. godine. Neki članovi ove zajednice postali su pravoslavni sveštenici. Među njima je najistaknutiji bio Antonije Pinčetić (rođ. 1910) Dinkov/Dominikov, koji je pred početak Drugog svetskog rata službovao u Pađenima kod Кnina, a nakon rata u Biskupiji, Кninskom Polju i u samom Кninu 1970-ih, kada je i penzionisan. Bio je arhijerejski namesnik za Кnin. Antonije Pinčetić je umro u Srbiji. Drugi poznati sveštenik bio je Srećko Roki (rođ. 1911) Srećkov. Obojica su imali supruge iz Srbije.

BONUS VIDEO

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR