Glas Javnosti

DOBRI REZULTATI PILOT DRŽAVNE MATURE: Resorno ministarstvo zadovoljni drugim krugom

Obrazovanje
Autor: Glas javnosti

Rezultati drugog pilot programa Državne mature iz aprila ove godine bolji su od prethodnog kruga, koji je održan u oktobru 2020. godine, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, i istaklo da su najbolje urađeni testovi stranih jezika, na kojima su gimnazijalci osvajali u proseku 64, a učenici stručnih škola 51 poen.

Кada je reč o ostalim opšteobrazovnim predmetima, gimnazijalci su najbolje uradili hemiju (u proseku 51 bod), a učenici srednjih stručnih škola istoriju (36 bodova u proseku), navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Test iz srpskog jezika su najbolje uradili gimnazijalci (u proseku osvojili 47 bodova), a dosta gimnazijalaca je, kako su naveli, test rešilo sa maksimalnih 100 poena.


"Iako su učenici u rešavanju zadataka iz matematike bili manje uspešni (18 bodova u proseku u gimnazijama), bilo je dosta gimnazijalaca sa ukupnim brojem poena od 97, odnosno srednjoškolaca sa 81", istakli su u saopštenju.

Generacija koja će polagati Državnu maturu imaće dve probe, prvu u maju 2023. godine, a drugu 2024. godine, te će imati priliku da provere svoje znanje koje je potrebno za polaganje po novom sistemu, podsetili su iz Ministarstva.

Resorni ministar Branko Ružić zahvalio je svim učesnicima na "dobro odrađenom poslu" i posebno pohvalio one škole koje su maksimalno iskoristile mogućnost koja im je pružena i upoznale se u potpunosti sa onim što ih očekuje 2024. godine,

Ružić je dodao da je dosta škola već uradilo internu evaluaciju na osnovu kojih pripremaju planove za unapređivanje nastave i značaj mature shvataju kao mehanizam za poboljšanje kvaliteta nastave.
Najavljeno je i da će u narednom periodu biti izmenjeni Pravilnik o programu opšte i umetničke mature i Pravilnik o programu stručne mature i završnog ispita, kao i da su u pripremi i novo Stručno uputstvo sa svim prilozima za probnu maturu i eVodiči kroz maturu namenjeni nastavnicima i učenicima.

Rezutati drugog pilot programa Državne mature su predstavljeni na radionici na kojoj su učestvovali predstavnici Ministarstva, Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, predstavnici škola i načelnici svih školskih uprava, kao i predstavnici projekta EU koji pruža podršku u sprovođenju Državne mature. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP