Glas Javnosti

DEPRESIVNI STE? Ovako se oslobodite negativnih misli zauvek

Obrazovanje
Autor: Glas javnosti

Ekhart Tole je jedan od vodećih autora našeg vremena iz područja duhovnosti. Njegova svaka misao počiva na ličnom, duboko proživljenom iskustvu.

Živeo je u disfunkcionalnoj porodici te je do svoje 13. godine bio depresivan. I, kako kaže, više puta je bio na korak od samoubistva.

Dugo razdoblja depresije i teskobe potrajalo je  sve do 29. godine. A onda je jedne noći, kaže, doživeo stanje užasa i rekao sam sebi: “Ne mogu više živeti sa sobom”. Tada je pomislio kako u njemu postoji dvojnost – jedno JA koje je svesno i drugo JA sa kojim više ne može živeti.

Nakon te noći svet više nije gledao istim očima. Kada je ujutro otvorio oči, osetio je duboki mir i bio očaran lepotom i živošću predmeta u svojoj sobi, zracima svetlosti koje su ulazile kroz prozor…Taj ga unutrašnji spokoj od te noći više nikad nije napustio. Šta mu se dogodilo, shvatio je tek godinama posle, nakon što je razgovarao s budističkim svećenicima.

Problem je u unutrašnjem  nezadovoljstvu

Da bi ego mogao opstati, on se hrani vašim razmišljanjem o prošlosti i budućnosti. Ako uspostavite prijateljski odnos sa sadašnjim trenutkom, vaš se ego više neće imati za šta hvatati.

Jeste li primetili da vam stalno nešto nedostaje i da neprestano za nečim žudite? Iza toga se takođe krije ego. On želi stvari, novac, uspeh, ugled, moć jer tako dobiva na važnosti.

Ali čak i kad mu sve to pružite, vi i dalje ostajete prazni, neispunjeni i neceloviti. Tolle kaže kako ništa vanjsko ne može ispuniti vašu unutašnju prazninu.

Nju možete ispuniti samo iznutra – tako što ćete postati svesni svog unutarnjeg bića, odnosno toga ko vi zapravo jeste.

Bolest zvana kompulzivno razmišljanje

Nakon što je i sam iskusio teret misli, Ekhart Tolle je shvatio da savremeni čovek boluje od jedne teške bolesti, koja se službeno ne smatra bolešću – jer je ima većina ljudi. Reč je o kompulzivnom ili preteranom razmišljanju.

Taj unutarnji glas koji stalno negoduje i kritikuje te vrti iste priče izvor je naše patnje.

Tolle nas uči da ne postoje ni prošlost ni budućnost jer iskustveno možemo doživeti samo – Sadašnji trenutak.

Dakle, stvaran je samo Sadašnji trenutak, a prošlost i budućnost su psihološko vreme.

Jednom kad osvestite ovu misao, vaš bi se život mogao zauvijek promieniti.

Vi ste čista svest

Kada shvatite da vi niste vaše misli, nego čista svest u kojoj se vaše misli pojavljuju, možete ih početi promatrati kao objektivni posmatrač.

Kada postanete svesni svedok svojih misli, one će polako gubiti na snazi i nestaće.

Tada ćete osetiti veliko olakšanje i slobodu, a u vama će se stvoriti prostor za povezivanje s višom razinom svesnosti.

Sadašnji trenutak je – večan

Vaše misli su samo sićušan vid prostranog carstva inteligencije kojim raspolažete, smatra Tolle.

Stvari koje su uistinu važne, poput lepote, ljubavi, stvaralaštva, radosti i unutarnjeg mira izviru iz područja s druge strane uma, onog dela koji nije racionalan.

Osim što možete biti svedok svojih misli, postoji još jedan način prekidanja struje misli, a to je potpuno usmeravanje pažnje na Sadašnji trenutak.

Sadašnji trenutak je izvan vremena i on je večan.

Kada ga potpuno osvestite, oslobodićete se tereta prošlosti i budućnosti, a samim time i stalne struje misli, prenosi Pozitivan stav.

(Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR