Glas Javnosti

DANAS KONAČNA LISTA ŽELJA ZA SREDNJE ŠKOLE: Prekosutra i spisak raspoređenih đaka

Obrazovanje
Autor: Glas javnosti

BEOGRAD - Konačna lista želja za upis u gimazije i srednje stručne škole biće objavljena danas, a u sredu će deca i roditelji na portalu "Moja srednja škola" ili u samim školama imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima.

Uoči objavljivanja liste raspoređenih učenika po željenim školama, najveća strepnja vlada kod đaka koji se bore za upis u viđenije stručne škole i gimnazije za koje je potreban veliki broj bodova - za neke i do 97 od ukupno 100. Doduše, ove godine prag za upis biće nešto niži, jer su rezultati male mature slabiji nego prošle godine, piše Kurir.

Tako su ove godine na testu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika đaci osvojili u proseku 12,52 poena od mogućih 20. Iz matematike je prosek 12,31, a na kombinovanom testu 14,12 poena.


Konačni podaci 20. jula

Upisna komisija Beogradskog univerziteta zasedaće 20. jula kada će konačni podaci o upisu biti objavljeni na sajtu Univerziteta. Tada će se konkretno znati koji studijski programi na kojim fakultetima imaju još slobodnih mesta - rekao je rektor Vladan Đokić za Novosti.

Prijavljivanje za drugi upisni rok je 1. i 2. septembra, nakon čega slede i prijemni ispiti na fakultetima na kojima je preostalo slobodnih mesta.

Ipak, niko neće ostati neupisan, jer u školama ima 75.000 slobodnih mesta, a malu maturu polagalo je oko 64.000 učenika.

Istoivremeno, upisne aktivnosti na univerzitetima privode se kraju. Rok da se istaknu konačne liste zvanično ističe danas, ali većina fakulteta to je već učinila, pa i upis uveliko traje. Upis, inače, mora da se završi do 15. jula, nakon čega će biti objavljena slobodna mesta za drugi upisni rok na fakultete koji počinje početkom septembra.

Rektor Univerziteta u Beogradu za koji je tradicionalno vladalo najveće interesovanje izjavio je da je organizacija prijemnih ispita protekla u najboljem redu, iako je ove godine bila specifična situacija zbog lažnih dojava o bombama u mnogim ustanovama u Srbiji.

On je podsetio da se već u prvom upisnom roku prijavio daleko veći broj kandidata nego što ima slobodnih mesta, te da će Univerzitet kompletnu i preciznu sliku imati tek po završetku upisnih procedura.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR