Glas Javnosti

Centar Beograda je prava košnica srednjoškolskog obrazovanja, a periferije prazne: Đaci troše sate u putu

Obrazovanje
Autor: Glas javnosti

Na teritoriji Starog grada nalazi se čak 22 srednjoškolske ustanove koje pohađa 10.533 đaka. To je ujedno i najveći broj srednjih škola u jednoj beogradskoj opštini

Po broju stanovnika Stari grad je jedna od manjih gradskih opština, što znači da veliki broj beogradskih srednjoškolaca putuje svakodnevno iz jedne u drugu opštinu, a mnogi prelaze i više desetina kilometara.

Kako u Beogradu ima 62.299 srednjoškolaca, to znači da na Starom gradu uči skoro 17 posto đaka. Ako se doda centralna opština i Savski venac sa 18 škola i 6.811 učenika, potom Vračar sa 9 škola i 4.685 učenika, ali i Palilula sa 6 škola na desnoj obali Dunava, jedna u Krnjači i ukupno 4.320 učenika, dobija se računica da u se samo u centru grada školuje ukupno 26.349 đaka ili 42,29 odsto. Prednosti školovanja u centru grada je što postoji mogućnost školovanja na specifičnim smerovima ili u elitnim školama, koje su manje-više podjednako udaljene od obodnih naselja, ali i razmena i interakcija učenika iz različitih delova grada, pa i Srbije.

Centar Beograda tako je prava košnica srednješkolskog obrazovanja u celoj zemlji. Zanimljivo je da se, inače, u Beogradu nalazi 115 srednjih škola, a 518 u celoj Srbiji, dakle - više od petine. Skoro polovina škola je u centru grada. U Srbiji ima ukupno 10.134 odeljenja i 30.124 nastavnika, a u Beogradu 2.571 odeljenja i 7.000 nastavnika, piše Espreso.

Međutim, s obzirom na razuđenost beogradskih preigradskih opština i naselja, pojavljuje se poseban problem učenika koji putuju iz njih. Naime, u Barajevu postoji samo jedna srednja škola, sa 24 odeljenja. U njoj ima 494 učenika. U Grockoj, takođe, postoji samo jedna srednja škola sa 26 odeljenja i 646 učenika. U Sopotu postoje dve srednje škole i 625 đaka, a neki učenici putu iz susednog Mladenovca. U Mladenovcu takođe postoje dve srednje škole sa 1.276 učenika, a u Lazarevcu ima tri škole i 1.603 đaka.

U Obrenovcu postoje 3 srednje škole sa ukupno 1.603 učenika, a u Poljoprivrednu školu u ovoj opštini školuju se i neki Surčinci.

U Rakovici ima 4 srednje škole i 2.110 učenika. Međutim, nijedna srednja škola ne postoji u Borči, poprilično dugo putovanje čeka i stanovnike Koteža, a o Padinskoj Skeli i Ovči da ne govorimo. Ni Batajnica nema školu, a poneki učenici opredeljuju se da umesto u Beograd putuju u Staru Pazovu, mada većina nastavlja školovanje u Zemunu i na Novom Beogradu. Surčin je jedina prigradska opština koja nema nijednu srednju školu, a treba napomenuti i da postoje mnoga udaljena mesta poput Petrovčića ili Progara.

Srednja škola svakako nedostaje i u Kaluđerici, a možda i u Sremčici. Tu stanuju đaci-putnici kojima na putovanje dnevno prolazi i više od 3 sata slobodnog vremena. To je, inače, vreme koje bi mogli da posvete sportskim aktivnostima ili da rade domaće zadatke.

Posebno je teško đacima iz prigradskih opština, kojima izbor u lokalnoj sredini ne odgovara potrebama, pa se i oni upućuju u centar grada. Osim Starog grada, Palilule, Savskog venca i vračara, dosta škola imaju i neke opštine u širem gradskom jezgru.

Na Zvezdari postoji 9 srednjih škola, a ima ukupno 7.271 učenika.

U Zemunu je 10 srednješkolskih ustanova. Ima 7.359 đaka. Na Voždovcu postoji 7 srednjih škola sa 5.160 učenika.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR