Glas Javnosti

REŠENJE POSTOJI: Rešenje za loš zadah od belog luka nalazi se u vašem frižideru

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Mnogi ljudi su svesni zdravih svojstava belog luka, ali uprkos tome izbegavaju da ga jedu zbog lošeg zadaha nakon konzumiranja. Međutim, naučnici su otkrili rešenje.

Jogurt može da bude ključ za borbu protiv zadaha od belog luka, ukazuje studija.

Običan jogurt od punomasnog mleka sprečava da 99 odsto hemikalija koje se ispuštaju u vazduh, a koje su odgovorne za miris belog luka, kažu istraživači.


Proteini i masti u osnovnim namirnicama za doručak pomogli su da se zarobe mirisi povrća. Grčki jogurt, koji ima veći nivo proteina od većine drugih jogurta, mogao bi da bude posebno efikasan.

Profesorka Šeril Barindžer sa Državnog univerziteta u Ohaju rekla je da je „visoka količina proteina veoma popularna stvar u ovom trenutku – generalno, ljudi žele da jedu više proteina“.

Nenamerni neželjeni efekat može biti formulacija sa visokim sadržajem proteina koja bi se mogla plasirati kao „dezodorans“ za dah zajedno sa svojim nutritivnim tvrdnjama.

Profesor Baringer je ranije pokazao da jabuke, nana i zelena salata mogu da pomognu u ublažavanju  zadaha od belog luka u zasebnoj studiji.

„Uvek smo govorili da jabuke treba odmah pojesti. Isto bi trebalo da bude i sa jogurtom – pojedite beli luk i odmah uzmite jogurt“, dodao je on.

Ova studija, objavljena u časopisu „Molecules“, posmatrala je interakciju jogurta sa mirisima belog luka u laboratoriji.


Istraživači su stavili kriške sirovog belog luka debljine jedan milimetar u staklene bočice i dodali 100 mililitra punomasnog jogurta da vide kako to utiče na nivoe mirisa.

Takođe su testirali kako voda, mlečni proteini i masti utiču na nivoe mirisa, da bi videli koji delovi jogurta izazivaju efekat.

Specijalna mašina za masenu spektrometriju korišćena je za detekciju nivoa sumpornih hemikalija koje se ispuštaju u vazduh, a koje su odgovorne za miris belog luka.

Jogurt je smanjio sastojke za 99 procenata za sirovi beli luk i do 94 procenta za pečeni beli luk. Komponente proteina i masti izazvale su slična smanjenja, dok je voda doprinela manje.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR