Glas Javnosti

Američki senator upozorava na potencijalne pretnje koje proizlaze iz KINESKOG BELOG LUKA

Svet
Autor: Glas javnosti

Kina je najveći svetski izvoznik svežeg i ohlađenog belog luka, a SAD su glavni potrošač

Republikanski senator Rik Skot hitno je zatražio od vlade da istraži moguće pretnje po nacionalnu bezbednost uzrokovane uvozom belog luka iz Kine. U pismu upućenom sekretaru za trgovinu, senator je istakao zabrinutost zbog navodno nehigijenskih metoda proizvodnje kineskog belog luka, naglašavajući potrebu za hitnom reakcijom radi zaštite javnog zdravlja i nacionalne sigurnosti.

 

Kina dominira globalnim izvozom svežeg i ohlađenog belog luka, dok SAD zauzimaju ulogu ključnog potrošača. Međutim, trgovina ovim proizvodom između ove dve zemlje dugo je bila predmet kontroverzi. SAD su iznele optužbe da Kina namerno prodaje luk po značajno nižim cenama na tržištu, s namerom da eliminiše konkurenciju.

Suočene sa takvim praksama, Sjedinjene Američke Države su od sredine 1990-ih implementirale značajne carinske ili poreske mere na uvoz kineskog belog luka. Ove mere imaju za cilj sprečavanje povlačenja američkih proizvođača sa tržišta i održavanje ravnoteže u sektoru belog luka.

U 2019. godini, tokom administracije predsednika Trampa, ove tarife su doživele povećanje. U svom pismu senator Skot naglašava kontinuirane zabrinutosti koje proizlaze iz tih tarifa. Međutim, istovremeno ističe "ozbiljnu zabrinutost za javno zdravlje u vezi sa kvalitetom i bezbednošću belog luka koji potiče iz stranih zemalja, posebno belog luka uzgajanog u komunističkoj Kini".


Senator se poziva na dokumentovane prakse koje, kako tvrdi, mogu biti pronađene u online video zapisima, blogovima o kuvanju i dokumentarcima. Ove prakse uključuju i kontroverzne metode uzgoja belog luka u kanalizaciji, što dodatno podstiče njegovu zabrinutost i podvlači potrebu za dodatnim istraživanjem.

Senator Skot je pozvao Ministarstvo trgovine da preduzme korake u skladu sa zakonom koji omogućava istrage o uticaju specifičnog uvoza na bezbednost Sjedinjenih Američkih Država.

S druge strane, Kancelarija za nauku i društvo na Univerzitetu McGill u Kvebeku, koja se trudi da popularizuje i objasni naučna pitanja, izjavljuje da "nema dokaza" da se kanalizacija koristi kao đubrivo za uzgoj belog luka u Kini.

"U svakom slučaju, s tim nema problema", stoji u članku objavljenom od strane univerziteta 2017. godine. "Ljudski otpad je podjednako efikasno đubrivo kao i životinjski otpad. Iako širenje ljudske kanalizacije na polja gde se uzgajaju usevi može zvučati neprivlačno, zaključujemo da je to sigurnije nego što se može misliti."

Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR