Glas Javnosti

PAD VREDNOSTI IZVOZA ZABRINJAVA: Voćari i povrtari nezadovoljni što nisu uključeni u povećanje subvencija po hektaru

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Udruženja voćara i povrtara nezadovoljna su što nisu obuhvaćeni najavom o uvećanju podsticaja po hektaru od 17.000 dinara (ukupno 35.000), saopšteno je nakon sastanka predstavnika udruženja Srpska malina, Arilje Vilamet, Ekovoće Kraljevo i Zlatni Breg Nova Varoš, sa predsednikom skupštinskog Odbora za poljoprivredu šumarstvo i vodoprivredu Marjanom Rističevićem.

Njih kako je nnadeno, zabrinjava pad vrednosti izvoza voća i povrća, kao i postupci države vezani za raspodelu podsticaja i pravilnika, "kojima se ne olakšava proizvodnja i izvoz".

Oni su izrazili zabrinutost zbog slabijih rezultata tokom 2023. godine i naveli da zbog periodičnih nestabilnosti cena u sredstvima za podsticaje treba odvojiti deo za sezonske intervencije kako bi se očuvala dohodovna sigurnost voćarskih i povrtarskih poljoprivrednih gazdinstava u kriznim periodima.


- Takođe, smatraju da prilikom uvođenja eAgrara po ubrzanom postupku i upisivanja katasterskih parcela, poljoprivredne stručne savetodavne službe nisu upozorile poljoprivrednike o neophodnosti izuzimanja zauzetih neobrađenih delova katastarskih parcela poljoprivrednog zemljišta iz ukupne površine, što je dovelo do stavljanja poljoprivrednih gazdinstava u pasivni status - navedeno je u saopštenju.

Udruženja smatraju da se umesto pasivnog statusa gazdinstva dozvoli prilika za ispravku te da u buduće Uprava za agrarna plaćanja treba da uvede programe IACS-LPIS kojim bi se, prilikom obrade zahteva za isplatu, po automatizmu, izračunavala referentna površina poljoprivrednog zemljišta koja se obrađuje i koja je predmet isplate podsticaja.

U Srbiji je taj program u obliku pilot projekta bio podržan od IPA fondova.

Predstavnici udruženja su izrazili želju da ih u narednom periodu na razgovor o problemima u poljoprivredi, posebno u voćarstvu i povrtarstvu, primi predsednik Republike Srbije.


Glas javnosti/ B03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR