Glas Javnosti

Second hand radnje jesu li zaživele u Srbiji ili otpor polovne garderobe još traje

Društvo
Autor: Glas javnosti

Iako predrasude i dalje postoje, promenu u kupovnim navikama u Srbiji postoje

I dok na današnji dan mnogi žele da obogate svoju garderobu odećom po sniženoj ceni, retko se setimo da je modna industrija u vrhu zagađivača i da svake godine proizvede više od 90 tona tekstilnog otpada. Dok u Evropi održiva moda opstaje već dugo zbog second hand radnji, u Srbiji su one tek poslednjih godina sve popularnije.

Otpor prema kupovini polovne odeće u Srbiji, čini se, polako bledi.  Dokaz tome je sve veći broj novootvorenih second hand radnji u samom centru grada a  i povećano interesovanje kupaca. 

Neda već godinama oživljava polovnu robu.  

"To kod nas još uvek nije zaživelo zbog toga što ljudi imaju komplekse, ne znam ni ja kako da objasnim, ali plaše se nekako da budu drugačiji, da budu autentični, da imaju svoj individualni izraz, mislim odeća kao odeća", kaže Neda koja vrlo rado kupuje u second hand radnjama. 

Iako predrasude i dalje postoje, promenu u kupovnim navikama u Srbiji primećuju i oni koji godinama prodaju polovnu robu. Pored toga što ovakva mesta predstavljaju riznicu unikatnih stvari dobrog kvaliteta, ušteda novca je nemerljiva.

"Svakog ponedeljka kod nas je nova kolekcija i mi krećemo od 500 dinara, svaki dan se spušta cena za 100 dinara i dolazimo do petka i subote kada je sve 100 dinara, sve sem kože, tu se ne skida cena, to je smešna cena - 2.000 za kožnu jaknu. Snize se košulje, sakoi, bluze, jakne se snize do 300 dinara, kaputi 500. Ima mušterije koje u ponedeljak čekaju da se otvori i uzmu komade koji koštaju po 500 dinara, na kraju krajeva i to je smešna cena", kaže trgovac u second hand radnji Ljiljana Kerkez.

Realnost je jasna - kapital je na prvom mestu pa se modnoj industriji isplati da proizvodi jeftinije, a u većim količinama - ne razmišljajući o ekološkim posledicama.

"Moda je drugi najveći zagađivač planete a u isto vreme ne postoji dovoljna regulacija tog tržišta gde imamo prodavnice koje bukvalno na dve nedelje izbacuju nove kolekcije i sve što se ne proda ili vratimo sve što online poručimo direktno ide na deponiju. Second hand i vintage je negde šansa da se taj otpad smanji i da stvari koje jednostvno nisu prodate kao nove, dobiju drugu upotrebnu šansu", kaže modna aktivistkinja Jelena Boljević.

Održivost i očuvanje životne sredine su uvek u modi, a po svemu sudeći sve popularnije će  biti uskočiti u nešto tuđe što već polako postaje deo potrošačke kulture. 

Glas javnosti U01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR