Glas Javnosti

OVDE PRETI KAZNA OD NEKOLIKO HILJADA EVRA: U kojoj odeći ne bi trebalo sedati za volan?

Društvo
Autor: Glas javnosti

U nekim evropskim zemljama mogli biste biti kažnjeni za nošenje nepropisne odeće za vreme vožnje.

Tako na primer u Velikoj Britaniji rizikujete kaznu od 100 funti (116 evra) ako nosite neprikladnu odeću koja vas ograničava u pravilnom manevriranju. Ako u takvoj odeći napravite saobraćajni prekršaj koji završi na sudu, kazna bi mogla ići do 5000 funti (5800 evra) i zabrana vožnje.

To je zato jer članak 97. britanskog Zakona o saobraćaju kaže da vas “odeća i obuća koju odaberete za vreme vožnje ne sme sprečiti da koristite kontrole na ispravan način”.


Tako postoji sedam uobičajenih odevnih predmeta koje mnogi nose dok voze, a koji zapravo mogu izložiti riziku od kršenja zakona i pozamašne kazne.

1. Dugačka suknja ili haljina

Maksi haljine i suknje su u modi, ali kada je reč o nošenju ove vrste odeće tokom vožnje mogli biste se suočiti s novčanom kaznom. Materijal bi se mogao uhvatiti ispod pedala ili ograničiti vašu upotrebu istih, što može biti opasno.

2. Vrlo široke farmerke

Iz istog razloga kao i gore, ako su vam farmerke previše široke, verovatno neće biti prikladne za vožnju, što znači da biste mogli biti kažnjeni.

3. Japanke/klompe

Hiljade vozača svake godine sednu za volan u svojim japankama i klompama, ali koliko su sigurni? Cipele s tankim đonom, debljine manje od 10 mm, klasifikovane su kao nesigurne za vožnju. Zapamtite, japanke su za plažu, a ne za vozačko sedište.

4. Visoke potpetice

Vaša obuća ne bi trebalo da ograničava kretanje vašeg gležnja. Alaster Grir, direktor CarMoneya, kaže: “Ako se planirate voziti negde gde su pravila odevanja propisana, preporučujemo da ponesete razumne cipele za vožnju automobilom”.

Prema RAC-u, 40 odsto žena je priznalo da vozi u visokim petama. Iako možda izgledaju otmeno, visoke pete jednostavno nisu praktične za pedale.


5. Papuče

Ako su vaše papuče otvorene, velika je verovatnoća da neće biti sigurne za vožnju jer će vam stopala verovatno iskliznuti dok koristite pedale. Alaster je dodao: “Ako vaše cipele ne pružaju dovoljno prianjanja da sprečite klizanje stopala s pedala, onda su klasifikovane kao nesigurne“.

Nošenje papuča izvan kuće ionako je vrlo upitno, pa ih je najbolje tamo držati.

6. Velike čizme

Iako bi se na prvi pogled činile u redu, svi ljubitelji Dr. Marten čizama ili građevinski radnici s čizmama s debelim đonom trebalo bi da razmisle o vožnji u njima.

„Obuća za vožnju treba biti dovoljno uska da ne može slučajno dodirnuti dve pedale odjednom”, rekao je Alaster.

7. Naočare za sunce

U zavisnosti od stakla vaših naočara, one bi zapravo mogle biti pretamne za sigurnu vožnju, navodi AA. Na vaš periferni vid takođe može uticati nošenje naočara za sunce tokom vožnje jer vam okviri blokiraju vid.

Štitnici za sunce su izmišljeni upravo sa svrhom da vam omoguće jasan pregled puta na sunčanom danu, stoga ih je najbolje koristiti kada je to potrebno.

Savet koji treba upamtiti kako biste ostali sigurni je sledeći:

– Uvek imajte pri ruci praktičan par obuće kako biste mogli sigurno voziti.

– Imajte rezervne odevne predmete ako vaša trenutna odeća spada u bilo koju od ovih sedam kategorija.

– Koristite svoj zdrav razum: ako ono što nosite čini vašu vožnju neudobnom, to je verovatno znak da bi trebalo da se presvučete u nešto praktičnije.

Takođe je važno napomenuti da je ovo samo sedam primera odevnih predmeta koji mogu smetati tokom vožnje, ali lista nije konačna.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR