Glas Javnosti

Sve što bi trebalo da znate o retinolu: Sastojak koji podmlađuje kožu ima i svoju lošu stranu

Moda
Autor: Glas javnosti

Iako se mnoge žene kunu u ovaj sastojak za negu kože, morate biti oprezni, naročito ako ga kombinujete s još nekom kozmetikom

Pa čak iako ne volite da čitate previše tekstova na temu lepote po internetu i društvenim mrežama, sigurni smo da ste već čuli za supstancu po imenu retinol. Ovaj derivat vitamina A važi za jedan od najboljih sastojaka za negu kože, naročito tokom zime, jer smanjuje znake starenja, uključujući bore, opuštanje i hiperpigmentaciju.


Mnoge žene posežu za njime, a d se prethodno ne informišu dovoljno kako i koliko često treba da se uzima.

Neželjeni efekti

Retinol je derivat vitamina A koji ubrzava obnavljanje ćelija kože i stimuliše proizvodnju kolagena i elastina. Ovo pomaže u stvaranju ravnomernijeg tona kože i čvršće, glatkije površine. Ali koliko god da je ovaj sastojak za negu kože neverovatan, dolazi sa nekim neželjenim efektima. Naime, ako koristite previsoku koncentraciju, možete osetiti peckanje, svrab, upalu i iritaciju kože. Neki drugi neželjeni efekti uključuju ljuštenje, suvoću, crvenilo i akne uzrokovane čišćenjem kože.


Koliko često se preporučuje

Kada se vaša koža prilagodi retinolu, možete ga nanositi svakodnevno. Međutim, pre nego što se to dogodi, trebalo bi da razblažite upotrebu da biste smanjili neke od gorenavedenih neželjenih efekata. Zato dermatolozi preporučuju da počnete sa slabijim koncentracijana.

Kako se koristi

Počnite nanošenjem količine veličine graška jednom nedeljno. Kada se vaša koža prilagodi proizvodu koji koristite, neželjeni efekti će nestati. Ovo je znak da možete povećati učestalost primene retinola na nekoliko puta nedeljno, svaki drugi dan, a zatim na kraju svakodnevno, naravno, ako to želite.


Sastojci s kojima nikako ne ide

Koliko često koristite retinol takođe zavisi od ostatka vašeg režima nege kože. Pošto je jaka aktivna supstanca, ne sme se koristiti istovremeno sa drugim aktivnim supstancama. To uključuje alfahidroksi kiseline (AHA), beta hidroksi kiseline (BHAS), enzime, benzoil peroksid i vitamin C. Kombinacija s njima može dovesti do preopterećenja koje narušava barijeru kože. Umesto toga, najbolje je menjati aktivne sastojke svaki drugi dan ili koristiti jedan aktivni sastojak ujutru, a drugi uveče.

Saveti i trikovi za korišćenje retinola

Izaberite proizvod visokog kvaliteta: Nisu svi proizvodi sa retinolom jednaki, zato uradite svoje istraživanje. Izaberite visokokvalitetnu, čistu, umirujuću formulaciju retinola sa hidratantnim, umirujućim sastojcima za najbolje rezultate.


Kombinujte s hidratantnom kremom: 
Ako vaša koža ima jaku reakciju na blagi retinol, nanesite ga preko sloja hidratantne kreme. Ovo može pomoći u smanjenju reakcije.

Imajte na umu godišnja doba: Kada je vreme hladno i suvo, vaša koža možda neće tolerisati istu učestalost retinola na koju ste navikli. Možda ćete želeti da smanjite koliko često koristite retinol tokom zime. Takođe, leti se preporučuje pauziranje s retinolom zbog mogućih fleka.


Konsultujte se s profesionalcem:
 Ako niste sigurni koji proizvod da koristite ili ako je reakcija vaše kože abnormalna, konsultujte stručnjaka za negu kože.

Zapratite naš TELEGRAM kanal za najnovije i najvažnije vesti

Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR