Glas Javnosti

SRAMOTA KAKVU SVET MODE NE PAMTI! Kuća Luj Viton promašila boje na džemperu inspirisanom zastavom karipskog ostrva (FOTO)

Moda
Autor: Glas javnosti

Džemper modne kuće Luj Viton, koji je "inspirisan nacionalnom zastavom karipskog ostrva" uklonjen je sa veb stranice nakon kritika.

Luj Viton je kritikovan zbog toga što je proizveo džempere koji odaju počast zastavi Jamajke - ali u pogrešnim bojama!

Greška je iskritikovana na društvenim mrežama, a jedan tvit je glasio:

- Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je važno da negujemo različitost kao vrednost, ali ne kao simbol u modnim kompanijama.

Drugi su isticali kako je džemper inspirisan rastafarijanskom zastavom (u čijem središtu je bio Judejski lav), a verski pokret čiji su koreni na Jamajci, umesto zvanične jamajčanske zastave.

Džemper je zapravo inspirisan religioznim pokretom...
- Dakle, niko u Luj Vitonu nije guglao jamajčansku zastavu? - pitao je jedan korisnik Tvitera. Kada se proizvod prvi put pojavio na mreži, u opisu proizvoda pisalo je: "Sa prugastim dizajnom, inspirisanim nacionalnom zastavom karipskog ostrva". Nakon ažuriranja, opis džempera je promenjen i umesto "zastava" napisali su "kulturno nasleđe". Sedelja, ćerka Boba i Rite Marli, takođe je prokomentarisala objavivši na instagramu sliku uz reči: Bob kaže da je to etiopijska zastava @Lousvitton.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Cedella Marley (@cedellamarley)

- Tradicionalni Rastafari su veoma popularni širokom sveta, gde se koriste u komercijalne svrhe, počev od majica, nakita, predmeta od umetnosti i zanata, pribora za pušenje, šešira, odeće, torbi i cipela - napisao je jamajčanski advokat Markus Gofi.

- Vrlo malo ovih proizvoda proizvode Rastafarijanci, a novac dobijen prodajom njihovih proizvoda ne koristi rastafarijanskoj zajednici.

Kreativni direktor Luj Vitona, Virgil Abloh, koji je sin roditelja iz Gane (boje zastave Gane su crvena, žuta i zelena), ranije je sarađivao sa jamajčanskim skejtborderom - Lusi Klarkom, u dizajniranju patika. Mnogi su na mreži prokomentarisali da ovo ukazuje na potrebu postojanja raznovrsnijih timova u modnim kućama koji bi radili na svim nivoima i kako bi se borili protiv strukturnog rasizma i izbegli da se stvari poput ove dogode.

(Glas javnosti/MagazinNovosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR