Glas Javnosti

Sedam loših navika koje uništavaju kosu i dovode do njenog opadanja

Moda
Autor: Glas javnosti

Gubitak kose ume da bude vaoma traumatično iskustvo ali i da ukazuje na naše loše navike. Ako vam se vidi teme glave, ili je rep postao mnogo tanji nego pre, imamo nekoliko saveta koji vam mogu biti od pomoći.

Iako geni i nasledne osobine igraju važnu ulogu u zdravlju naše kose, važan faktor su i naše svakodnevne životne navike. Opadanje kose potpuno je normalno, ali ako je to svakodnevni proces, može biti pomalo problematično. Prema podacima Američke akademije dermatologa, prosečnom ljudskom biću ispadne oko 50-100 vlasi kose svaki dan. Ali sve preko toga može da prouzrokuje stanjivanje i gubitak volumena kose.


Ovo su glavni uzroci slabljenja i generalno lošeg kvaliteta kose, koji nemaju nikakve veze sa genima, već sa našim ponašanjem i navikama, te ih možemo i korigovati.

  1. Toplota: Svakodnevno korišćenje fena, pegle ili uvijača za kosu može da istanji dlaku, ali i da dovede do opadanja. Pametno je, takođe, kloniti se farbi i sprejeva za kosu, koji imaju isti efekat kao i toplota, ako se prekomerno koriste.
  2. Lekovi: Upotreba, ili bolje reći zloupotreba određenih lekova može da dovede do gubtka kose: razređivači krvi, lekovi protiv akni bogati vitaminom A, anabolički steroidi ili lekovi za artritis, depresiju, giht, srčane probleme ili hipertenziju samo su neki od lekova koji bi mogli da imaju takve nuspojave.
  3. Gvožđe: Gubitak kose može biti uzrokovan nedostatkom gvožđa u organizmu koje je neophodno za održavanje njenog zdravlja. Osim toga, nedostatak gvožđa može da izazove i lomljive nokte, žutu ili bledu kožu, otežano disanje, slabost i ubrzan rad srca.
  4. Nedostatak proteina: Gubitak kose može biti uzrokovan i manjkom proteina u organizmu, ali se ova nuspojava javlja kao odgovor našeg tela, koji na taj način pokušava da održi bar neki nivo proteina. Rešenje je lako - povećanje unosa proteina kroz hranu poput mesa, jaja, ribe, orašastih plodova, semenki i pasulja.
  5. Stres: Stres može da izazove opadanje kose, jer osim nerava pogađa i folikule dlake, koje od stresa otpadaju.
  6. Preterivanje: Gubitak kose može biti izazvan korišćenjem previše šampona ili prejakim četkanjem, posebno kada je kosa mokra. Osim toga, prečvrsto stegnute pletenice, ili prezategnut rep mogu da izazovu lomljenje, ali i opadanje kose.
  7. Nikotin: Konzumiranje nikotina osim što je štetno za opšte zdravlje čoveka, nije ni malo dobro ni za kosu. Toksini koji se nalaze u duvanskom dimu mogu da unište folikule dlake i spreče rast kose.


Glas javnosti/K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR