Glas Javnosti

Obukli ste se pogrešno? Da li mislite da postoje modni zločini?

Moda
Autor: Glas Javnosti

Uprkos tome što reč zločin ima tešku konotaciju a moda predstavlja vid umetnosti te je po samoj svojoj prirodi slobodna, sintagma “modni zločin” postoji i često se koristi. Definicija modnog zločina je – obući komade odeće koji jedni sa drugima ne idu ili obući se tako da opšti utisak većini izgleda ružno i neprihvatljivo.

Drugačije rečeno, modni zločin je oblačenje ili šminkanje mimo modnih pravila ili uklapanje materijala koji po svom sastavu nisu za kombinovanje.

Da li se to može reći za svaki neuobičajeni slučaj i koliko termin “modni zločin” važi za određenu estetsku pojavu? Koliko na nju utiču vreme i ličnost koja je nosi?

Pored nekih koji su očigledni (neispeglana, otrcana, isflekana odeća i pogrešna veličina iste, na primer), postoje i razne nijanse modnih kombinacija koje mogu a i ne moraju da se svrstaju pod neoprostivu modnu grešku.

Modni zločini koji su postali deo svakodnevice

 I u prošlosti su dizajneri donosili šokantne ideje. Na primer, 1907. godine je to bio kupaći kostim, 1960-ih smoking za žene a 1990-ih slip haljina (koja je ranije bila rezervisana samo za spavaću sobu). U početku su te kreacije bile šokantne i jednom delu javnosti neprihvatljive, a sada su uobičajene. U srednjem veku su, čak, opati javno osuđivali ljude koji bi se obukli u neskladu sa svojim drušvenim položajem!

Foto: Unsplash

Modni zločini koji se ciklično vraćaju

 Zvoncare su bile oznaka revolucije 1970-ih  a kasnije ismevane. “Baket” šešir se pojavio 1990-ih i mislili smo da se nikada neće vratiti, ali u poslednje vreme su ga promovisale modne blogerke, i to u kombinaciji sa elegantnim haljinama.

“Dupli teksas” (nošenje farmerki i teksas jakne zajedno) je 1980-ih bio normalna pojava koja je kasnije odbačena da bi se sada vratila, najčešće u verziji gde je jedan od odevnih predmeta od tamnijeg teksasa. Međuim, neki to i dalje smatraju neprihvatljivom kombinacijom. Neki već sada gledaju na neprikosnovene milenijumske agsice kao na zločin govoreći da je to obuća samo za kuću a neki ih se i dalje ne odriču.

Pojedinci smatraju da je nošenje uočljivog imena brenda preko grudi pitanje ličnih kompleksa, a trend se ponovo vratio. Ranije dama nije izlazila napolje dok ne upari boju cipela, kaiša i torbe a sada je taj imperativ “razbijen” i smatra se nepotrebnim. Isto važi i za obavezno nošenje najlonki na haljine, čak i leti. Skoro simultano, modni trendovi su doneli mogućnost nošenja raznih vrsta čarapa na sandale, što je ranije bilo za zgražavanje. Kada smo kod čarapa, i njihova boja se može smatrati greškom. Setimo se samo generacija devojaka koje su 1980-ih nosile crne najlonke da bi bile drugačije od svojih majki i baka koje su ih nosile u boji kože. Sada je ta boja dominantna.

Setovi ogrlica i minđuša su sada zastareli a ranije su smatrani vrhunskom elegancijom. Često možete čuti da je monohromatski stil modna greška (izuzimaju se crna i bela boja) a setimo se samo koliko je lepo stajao Sibil Šepard u seriji “Slučajni partneri”!

Često se može čuti da crvena i roze boja ne idu zajedno. A kako su prihvatljive na cvetnom dezenu? Sve u svemu, u eri u kojoj smo videli nošenje štikli na trenerke i crni brushalter ispod bele košulje za malo stvari se može reći da su neprihvatljive iako su, pak, neki skloni da tvrde da je modni zločin nošenje baletanki uz parti haljinu.

Oko jedne stvari se slažu mnogi – modni zločin je nošenje večernje garderobe i šminke danju. No, kao i uvek, neko će izabrati baš to.

Foto: Unsplash

Kreativnost ili ludost?

 Ako zanemarimo trendove i detalje, možemo primetiti da postoje i ekscentričnije kombinacije. Tu spadaju razni nemogući spojevi materijala i stilova (od kojih su, opet, neki postali normalni, kao nošenje patika na svečane suknje i haljine) i uvrnuta rešenja (japanke sa veštačkom travom, mešanje više boja u stilu “rajske ptice”, telo otkriveno na vulgaran način, cipele sa dve štikle, karneri na rukavima metar široki, suknja napravljena od plastičnih lutki okrenutih glavom na dole, jakna sašivena od kesa za đubre, helanke i cipele iz jednog dela, punjeni labud oko vrata…).

Neki će ih braniti govoreći da su to dela kreatora. Neka od njih i jesu, ali gde je i postoji li granica između kreativnosti i ludosti? I, šta je kostim, šta je maskenbal, šta je scenski nastup, provokacija, protest ili skretanje pažnje na nešto, sa jedne strane, a prihvatljiva moda sa druge? Da li je potrebno da između njih postoje pravila i “linije koje se ne prelaze”?

Hoćemo li zagledati nekog ko se ulicom prošeta obučen kao za Met Gala događaj? Ili ćemo nonašalantno proći pored njega?

Foto: Unsplash

Recept za modni pogodak

Ipak ste obukli ansambl koji će neko da prokomentariše kao zločin? Ne sekirajte se. Prvo, nemojte nikada nositi nešto što vam nameću drugi ako to ne želite. U doba kada se trendovi menjaju tokom jedne noći i isto toliko brzo nestaju, čini nam se da više ne znamo šta je greška a šta ne. Savremena moda je ciklična a stil koji negujete je bitan.

Ako vam se baš dopada košulja sa banana printom, kupite je. Poenta je u balansu. Ako ne želite da u njoj izgledate napadno, neka ekscenričan komad bude “glavni igrač” a ostatak odeće sveden. Možda više volite krajnji minimalizam? Izbor je vaš. Jer, ko je pozvan da utiče na njega? Na kraju krajeva, u modi je, kao i u životu, najvažnije samopouzdanje, lični osećaj da je vama lepo u dva sloja – vašoj koži i u vašoj odeći. Ni savršeni modni pogodak neće vam vredeti ako nemate samopouzdanje.

Ako se osećate kao milion dolara, možete poneti najjednostavniju haljinu šivenu online, koju ste naručili i bez probanja. Ako je nosite tako da znate da u njoj izgledate dobro, to će vam doneti unutrašnje zadovoljstvo a ubrzo može naići neko ko će, očaran vašim izgledom, potvrditi da ste najslađa i najlepša žena na svetu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR