Glas Javnosti

Novi proizvod Kim K za grudi izazvao pomešane reakcije žena na društvenim mrežama

Moda
Autor: Glas javnosti

Kim Kardašijan je nedavno najavila lansiranje novog proizvoda – SKIMS Nipple Bra, a mišljenja žena o novom grudnjaku su podeljena. Novi model brushaltera je svakako privukao globalnu pažnju, i dok ga neki nazivaju revolucionarnim, drugi ga smatraju degradirajućim.

SKIMS Ultimate Nipple Bra se razlikuje od uobičajene vrste grudnjaka, pre svega zato što ne sakriva bradavice, već ih stavlja u prvi plan. Na društvenim mrežama se povela diskusija o nesvakidašnjem modnom komadu, a brojne korisnice Twittera i Instagrama objasnile su razloge za i protiv nipple grudnjaka.


Podsetimo se, svetska zvezda Kim je objavila promotivni video, koji je naizgled inspirisan likom Regine George iz kultne teen komedije Mean Girls. Na šaljiv način, vlasnica SKIMS povukla je paralelu između klimatskih promena i donjeg veša.

“Temperatura Zemlje postaje sve toplija. Nivo mora raste. Ledene ploče se tope. Nisam naučnik, ali verujem da svako može da pruži svoj doprinos”, istakla je Kim, pre nego što je predstavila novi proizvod.


“Zato vam predstavljam potpuno nov grudnjak sa ugrađenim bradavicama, tako da, bez obzira na to koliko je vruće, uvek ćete izgledati kao da vam je hladno. Neki dani su teški, ali ove bradavice su još teže. I za razliku od ledenih bregova, neće otići nigde”, nastavila je.

Proizvod će biti dostupan za kupovinu 31. oktobra, kako se navodi u opisu, a SKIMS će ostvarene prihode od kupovine dodeliti organizaciji za borbu protiv klimatskih promena.

“SKIMS je ponosan što će donirati 10% prihoda od našeg SKIMS Ultimate Nipple Bra, kao jednokratnu donaciju, organizaciji @1percentftp – globalnoj mreži sa hiljadama preduzeća i organizacija za zaštitu životne sredine koje zajedno rade kako bi podržale ljude i planetu,” istaknuto je u opisu.


SKIMS Nipple Bra: Reakcije na društvenim mrežama

#FreeTheNipple pokret, prednosti i mane novog modela brushaltera

Dok su neki videli vrednost i važnost u novom modelu, posebno za žene koje su preživele rak dojke, drugi su ukazivali na besmisao tog proizvoda, postavljajući pitanje zašto žene jednostavno ne bi prestale da nose grudnjak, imajući u vidu da već poseduju prirodne bradavice.

“Mislim da ovaj grudnjak postavlja još jedan nerealistični standard lepote, gde žene treba da teže određenom tipu bradavica (nalik na Kim)”, glasio je jedan od komentara koji je brojao hiljade lajkova.


Ženski pokret #FreeTheNipple je bio veliki devedesetih godina, a dodatno je popularizovan zahvaljujući likovima poput Rachel Green u seriji Friends i, naravno, Samanthi Jones u seriji Sex and the City, ali i brojnim poznatim ličnostima koje su definisale modne trendove tog perioda.

Pokret se povukao na određeno vreme nakon toga, a patrijarhalno društvo je na neki način učinilo da ženske bradavice postanu potpuno neprihvatljive, pogotovo u javnom prostoru. Naravno, društvenu atmosferu prati i pop kultura, te česte viđamo poznate ličnosti koje nose takozvane nipple pasties (nalepnice za bradavice), koje su naročito popularne među američkim reperkama.


Feministkinje su ukazale na problem “ilegalnosti ženske bradavice”, a aplikacije poput Instagrama dodatno potvrđuju ove teze. Većina društvenih platformi zabranjuje bilo kakvo pojavljivanje ženske bradavice, dok se muške bradavice po difoltu ne smatraju golotinjom, te nisu “banovane” sa mreža.

Aktivistkinje pokreta za žensku ravnopravnost su ukazale na ironiju takvog tretmana tako što su pokazale kompletne grudi (osim bradavica), dok su preko lepile isečene slike ni manje ni više – muških bradavica. Na taj način, aktivistkinje su mogle da protestuju na ulici, a da ih ne policija ne privede zbog navodne golotinje, a isto tako su imale mogućnost da objave fotografije na Instagramu, a da ih platforma ne ukloni.


Kakve to veze ima sa novim modelom SKIMS Ultimate Nipple Bra? Iako izbor o tome da li će bradavice biti vidljive ili ne, uglavnom može da bude oslobađajuć, veliki broj  žena ukazuje da ovakav brus dodatno seksualizuje žensko telo jer umesto jednostavnog nenošenja grudnjaka – plasiran nam je brushalter sa ugrađenim bradavicama.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели SKIMS (@skims)


Prema mišljenju mnogih, ovakav tip grudnjaka “ubija” njegovu primarnu svrhu, te se postavlja pitanje: da li će društvo lakše prihvatiti grudnjak sa bradavicama, nego žensko telo u svom prirodnom stanju?

Sa druge strane, pojedine korisnice društvenih mreža hvalile su novi proizvod Kim K, nazivajući ga revolucionarnim. Prema njihovim rečima, ova vrsta grudnjaka će normalizovati neskrivanje ženskih bradavica u javnom prostoru, a istovremeno će ženama dati mogućnost da dobiju idealne grudi nalik na one koje diktiraju aktuelni standardi lepote – i to bez estetskih poduhvata.


Ukazale su na to da većina žena nema savršene grudi i bradavice, što im stvara nesigurnosti, a da će nipple bra svakoj ženi omogućiti da dostignu ideal takozvanih tvrdih bradavica.

Isto tako, neke od korisnica društvenih mreža su navele da bi ženama koje su imale mastektomiju – ovakav grudnjak mogao da značajno promeni život.

“Ako želite podignute grudi i bradavice, možete ih imati, a ako ne želite, ne morate da nosite ovaj grudnjak”, glasio je jedan od komentara koji je stao u odbranu novog SKIMS brushaltera.


“Lepo je imati mogućnost za postizanje hard nipples izgleda i pritom se ne oslanjati se na to da li je hladno”, samo je još jedan od komentara ispod objave na Instagramu.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели SKIMS (@skims)


Najverovatnije će ovaj proizvod, kao i mnogi drugi iz oblasti mode i lepote, biti koristan ukoliko ga nosite u posebnim prilikama kad želite da postignete određeni efekat, ali će istovremeno biti štetan ukoliko prilikom svakodnevnog nošenja utiče na vaše samopouzdanje, te učini da manje prihvatate svoje prirodno telo.

Nošenje brushaltera: Da ili ne?

Dugogodišnja istraživanja u Francuskoj su dokazala da nošenje određenih vrsta grudnjaka oslabljuje mišiće grudi, te igra značajnu ulogu u njihovom “opuštanju” i spuštanju. Žice koje se nalaze u grudnjaku ometaju protok limfe, a grudi su pune limfnih čvorova. Iz tog razloga, svakodnevno višečasovno nošenje grudnjaka može da dovede do nakupljanja nečistoće, kao i do manjih ili većih zdravstvenih problema.


Svesne smo da je ženama, još dok su bile tinejdžerke, nametnuto konstantno nošenje brushaltera, uz dodatne smernice da je “neprofesionalno” ne nositi ga u školi, na fakultetu, na poslu i u drugim institucijama. Različite ankete koje su sprovela ženska udruženja pokazale su da veliki broj žena nosi grudnjak u proseku 10 sati dnevno, dok iz iskustva znamo da nije retkost čuti priče onih koje nose grudnjak čak i kod kuće – “kako članovi porodice ne bi ništa primetili”.

Ipak, #FreeTheNipple pokret se polako vraća, što se, naravno, odražava i na pop kulturu. Nedavno smo videli Doju Cat na MTV Video Music Awards, kao i Duu Lipu na premijeri filma Barbie u Los Anđelesu, a Florence Pugh je takođe – više puta tokom Nedelje mode, istakla svoj nipple look.


Poslednjih godina, sve više žena na globalnom nivou se odlučuje da odbaci grudnjak kao deo svoje svakodnevice i suprotstavlja se ideji o sakrivanju i istovremenoj hiperseksualizaciji ženskih bradavica.


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR