Glas Javnosti

Luksuzni parfem od 17.000 dolara je čista umetnost

Moda
Autor: Glas javnosti

Brend Guerlain je sarađivao sa fondacijom „Yves Klein“ kako bi proslavio 110. godišnjicu svog parfema LHeure Bleue.

Dok miris brenda Guerlain L’Heure Bleue slavi svoju 110. orbitu, brend je u partnerstvu sa fondacijom „Yves Klein“ lansirao 37 "bočica" od 1,5 litara eau de parfum – ali ovog puta kao ekstrat parfema visoke koncentracije.

Partnerstvo povezuje dve singularnosti. Prvo, tu je plava boja Iva Klajna - zvanično poznata kao International Klein Blue ili IKB. Umetnik je opisao svoju prepoznatljivu boju kao da nema nikakve dimenzije (verujući da se plava širi van granica svih drugih boja). Jednako jedinstven je L’Heure Bleue, puderasta mešavina smolastog ćilibara, bergamota i blagih cvetova koja je debitovala iste godine kada je Titanik plovio plavim okeanom. Bocu, prekrivenu čepom u obliku srca, dizajnirao je Rejmond Guerlain kao znak secesije.

Opisujući svoje remek-delo, Žak Gerlen je poetski rekao: „Sunce je zašlo, ali noć još nije pala. To je obustavljeni sat." Pronašao je inspiraciju za čuveni L’Heure Bleue u večernjoj šetnji pored pariske reke Sene u leto 1912. Bio je to, kako je rekao, „čas kada se čovek konačno nađe u obnovljenoj harmoniji sa svetom i svetlošću“.

Klajn, rođen u Nici, umetnik novog realizma, rođen je 1928. godine, stvarajući svoju prepoznatljivu ultramarin plavu 29 godina kasnije. On je većinu svojih monohromatskih radova obojio u ovaj baršunasti, mat ton i čak je patentirao boju 1960. godine: IKB je zvanično njegova boja, a Klajnova dela su izložena u najprestižnijim svetskim muzejima, od Tejta do Meta.

Sada će više od tri desetine ljudi uneti njegovu viziju u svoje domove sa ovim izuzetno velikim i originalnim bocama parfema. Fondacija Iv Klajn je odobrila da budu obojene u tu višedimenzionalnu (a u isto vreme bezdimenzionalnu) internacionalnu Klajn plavu.

Podsetimo da se parfem LHeure Bleue otvara hrskavim bergamotom i slatkim anisom, ima buket cvetnih nota u srcu (zajedno sa začinskim karanfilićem) dok bazu parfema čini puderasti iris i vanila.

Od 1. oktobra, svaka boca ograničenog izdanja će se prodavati po ceni od 17.000 dolara na Guerlain.com u SAD ili u Guerlain buticima u inostranstvu. Tri boce su dostupne za američko tržište, a još 34 će biti distribuirane širom sveta. Kao ekstrait de parfum, mala količina ove formulacije ima veliku ulogu, zbog veće koncentracije prisutnih parfemskih ulja. To znači da će ovo umetničko delo, po svojoj veličini i bogatstvu, godinama unazad služiti u dve svrhe. Čak i nakon što vam ponestane mirisa, i dalje imate zvaničnu IKB oslikanu skulpturu koju je dizajnirao Guerlain. Svaka bočica je takođe ukrašena svilenim koncem i pečatom od voska, koje su prilepili stručnjaci iz ateljea Guerlain.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR