Belančevinasti proizvod i sastoji se od živih organizama kvaščevih gljivica (Sacharomyces), za koje je karakteristično da se veoma brzo množe. Odličan je izvor belančevina, amino kiselina, prirodnog kompleksa B vitamina.
Kvasac je bogat izvor vitamina B pospešuje funkcionisanje nervnog sistema pomaže u regeneraciji kože, kose i noktiju18 aminokiselina ga deklarišu kao proteinsku bombu sadrži i glikogen mnoge enzime i čak 15 minerala.
Ako biste konzumirali ovu namirnicu svaki dan posle jela, i to samu, vaše zdravlje bi bilo besprekorno. U kombinaciji sa brašnom, on stvara smesu koja se lepi za zidove creva, dolazi do problema sa varenjem tako što je sprečena aktivna apsorpcija hranljivih materija, može da dođe i do njihovog ozbiljnog oboljevanja. Smetnje u varenju se javljaju i zbog pojačanog vrenja, do kojeg dolazi kada se kvasac kombinuje sa šećerima. Ukoliko želite da sačuvate zdravlje, kvasac jedite zasebno, iako nije najukusija namirnica.
Ovi jednostavni recepti mogu vam pomoći u borbi protiv akni, kao i pomći kod suve kože :
* Protiv akni - jednu supenu kašiku pekarskog kvasca prelijte sa jednom supenom kašikom vrele vode i ostavite da odstoji pet minuta da se prohladi. U prohlađeni sadržaj zatim dodajte jednu kašičicu meda i četvrtinu kašičice želatina u prahu. Sve promešajte i brzo nanesite na lice, jer se ova maska zbog želatina brzo steže. Ostavite je na licu oko 20 minuta, a zatim uradite blagi piling i isperite mlakom vodom. Lice osušite blagim tapkanjem peškirom i nanesite odgovarajuću kremu.
* Za baršunast ten - Koža vam je izrazito suva, zato masi koja se sprema za akne dodajte još i žumance i jednu kašičicu maslinovog ulja. Sadržaj nanesite na lice, ostavite 20 minuta, isperite mlakom vodom i negujte odgovarajućom kremom.
Kvasac je dobar i za sve one koji se osećaju umorno, jer vraća energiju, otklanja umor i snižava holesterol u krvi ukoliko se kombinuje sa lecitinom iz soje. Pomaže i kod ublažavanja bolova, kostobolje, gihta, a olakšava i tegobe izazvane neurozama. Delotvoran je i kod prevencija i lečenja svih bolesti koje nastaju usled nedostatka vitamina B1, B2, B6 i biotina koji igra važnu ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata, amino kiselina i masti.
Kvasac je štetan za osobe sa Kronovom bolešću, jer podstiče pogoršanje simptoma. Najveće komplikacije nastaju kod pacijenata koji stvaraju antitela na kvasac, što ukazuje na određenu imuno ili alergijsku reakciju. Zato se preporučuje da pacijenti sa Kronovom bolešću izbegavaju hleb i strogo se pridržavaju propisane dijete.
Pivski kvasac obiluje mnogim zaštitnim i lekovitim materijama, naročito vitaminima B-grupe(B1, B2, B5, B6, B12 i dr.).
Jedan gram, odnosno manje od pola „čajne kašičice” pivskog kvasca sadrži 150 µg tiamina (vitamina B1), 50 µg riboflavina (vitamina B2), 400 µg niacina (vitamina B3), 40 µg piridoksina(vitamina B6), 100 µg pantotenske kiseline (vitamina B5), 1,25 µg biotina, 3,35 mg holina, 4,425 mg inozitola i 5 µg folne kiseline (vitamina B9).
Pivski kvasac je bogat izvor mnogih minerala:
gvožđa, mangana, natrijuma, kalcijuma,cinka, kalijuma, bakra, magnezijauma, kao i elemenata u tragovima – selena, germanijauma i hroma.
2 sata