Glas Javnosti

DOKUMENTARAC O MODNOM MAGU 'LOOKING FOR LOUIS': Sve što treba da znate o Luju Vitonu, ezoteričnom kreatoru ELEGANCIJE (FOTO+VIDEO)

Moda
Autor: Glas javnosti

Čini se da se nametnulo nevidljivo pravilo kako je jedini način da bilo šta obeleži u uspeh tokom 2021. godine to da imate dokumentarac o svom brendu.

Ako uzmemo u obzir da su svoje priče najavili Obama i Billie Eilish, sasvim je očekivano da to uradi i jedan veliki brend poput Louis Vuittona - naročito jer ove godine slavi 200. godina od rođenja svog osnivača.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Luxury | Cars | Lifestyle (@millionairesgalaxy)


O čemu će govoriti?
Prošle nedelje Louis Vuitton je najavio film pod nazivom ''Looking for Louis'', a koji će prikazivati ezoterične početke francuskog proizvođača kofera, piše Elle.

Takođe, sastaviće portret osnivača slavnog brenda koji je rođen 4. avgusta 1821, skicirajući njegovo poreklo od siročeta preko sudbonosnog putovanja iz rodnog Lons-le-Saunier-a u Pariz. Film će pratiti njegovu karijeru kao cenjenog proizvođača kofera koji se etablirao među modnom elitom i izradio ikonične komade koji su i danas prva asocijacija na ovu modnu kuću.

Najinteresantniji deo jeste i osvrt na period kada je radio kao lični proizvođač prtljažnika za caricu Eugenie. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Kwannie in Paris (@lvparisienne)

- Louis je bio vizionar, mnogo više od prozvođača i dizajnera. Bavio se i distribucijom, klijentima, globalizacijom, internacionalizacijom, inovacijama, te prenošenjem kompanije na sledeće generacije. Unutar kompanije postoji jak osećaj dužnosti da se ta tradicija nastavi'', rekao je Michael Burke, CEO brenda i dodao:

- Očekujemo da će se dokumentarni film o Louis Vuittonu na našim ekranima pojaviti u decembru ove godine i to na platformi Apple TV+. A dok se to ne dogodi, uživamo u brojnim iznenađenjima koje nam Louis Vuitton priprema povodom ovog velikog jubileja -  roman zasnovan na istorijskim činjenicama, veliki triptih naslikan od strane Adama Katza, „cuvee speciale“ specijalni šampanjac, te video-igru, sa NFT-ovima. 

Luj Viton se rodio 1821. godine u seocetu u istočnoj Francuskoj. Njegova porodica je živela u ovom delu Francuske proteklih 600 godina. Pilana koju je kupio jedan od njegovih predaka Pjer Viton izdržavala je generacije potomaka.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Cynthia (@wengpi2938wzs)

Shodno tradiciji i mladi Luj je od detinjstva uz oca učio kako da obrađuje drvo. Sa nepunih četrnaest godina zaputio se u Pariz sa željom da postane samostalan ali i majstor svog zanata. To je bilo vreme kada je svaki šegrt morao nekoliko godina da izučava zanat kod različitih majstora. Luj je na svoj put usavršavanja krenuo kao pravi avanturista, pa kako nije imao novca da putuje kočijom putovao je peške a usput se snalazio radeći svakakve posliće (od čišćenja štala do pomaganja u kuhinji).

Ta velika avantura se ispostavila kao veoma korisna za njegov život kasnije budući da je usput izmeđuostalog naučio i kako da obrađuje bukovinu i topolu, jer će njegovi koferi i kovčezi biti izrađeni od najfinijeg drveta. Luj u Pariz konačno stiže posle 3 godine, 1837. godine. Mladi zanatlija se našao na pravom mestu u pravo vreme budući da je osvajanje kolonija bilo u punom zamahu, Pariz se rapidno razvijao a počinjala je i industrijska revolucija. Zašto je ovo značajno? Zato što će Luj Viton svoje ime izgraditi na životnom stilu koji podrazumeva luksuzna i avanturistička putovanja. Svet u kome se on tada obreo bio je svet u kome se nosila bogata, raskošna odeća izrađena od skupocenih tkanina i regularna odeća koja se sastojala od podsuknji, korseta, šešira, luksuznih odela.

Kada je trebalo transportovati odeću radi putovanja, gospoda i dame su imale problem da spakuju sve što im je potrebno i obezbede da se pomenuta roba ne uništi u transportu. Odeća je zauzimala isuviše mesta i nije je bilo lako spakovati. Tako Luj počinje svoju revoluciju izrađujući kovčege i kofere od topolinog drveta. U početku je radio kod vodećeg proizvođača takvih kovčega M. Marechala.

Vrlo brzo Luj se svojim talentom izdvojio pa počinje da dobija lične porudžbine, a listi zadovoljnih klijenata pridružuju se i uticajni i moćni ljudi iz visokog društva i sveta mode koji će još više podići njegov ugled. Supruga francuskog vladara, carica Eugenija odabira ga za ličnog dobavljača 1853. godine. Luj se specijalizovao i izveštio za pravljenje različitih vrsti kovčega. Bilo je tu naravno, prvenstveno onih za odeću, ali i onih za nakit, porcelan, kozmetiku i svaki je imao posebne pregradice prilagođene svojoj nameni.

Posle samo dve godine rada kod Marechala, Luj je prevazišao svog učitelja i odlučio da sam otvori radionicu. Iste godine se oženio, a tri godine kasnije rodio mu se sin Žorž. Stalno je uvodio novine koje bi damama omogućile veću udobnost prilikom putovanja jer bi nosile manje prtljaga koji su i bili lakši za nošenje. Svoju radionicu je smestio u ulicu des Capucines 4. u srcu Pariza. Tokom čitave karijere vodio je računa o praktičnosti i stalno dolazio do novih rešenja. Kovčege od topole počeo je da presvlači nepromočivim platnom sive boje, poznatijim kao trianon. Kovčezi su obično bili opremljeni pregradama za vešalice, nakit, rublje, odeću, obuću, a o velikom uspehu ovakvih modela svedoči činjenica da se i danas nešto slično nalazi u katalogu, u redovnoj ponudi.

Luj se 1859. godine sa porodicom seli u Asnieres sur Seine (danas predgrađe Pariza). Tamo otvara radionicu, studio i porodični dom. Danas se na ovoj adresi nalazi studio za specijalne porudžbine, Muzej kreacija Luj Vitona i Muzej putovanja, a čitava ulica nosi ime po slavnom brendu i zove se Rue Louis Vuitton. 

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR