Glas Javnosti

Nemaju nameru da stanu na ,,ludi kamen": Samo trećina Južnokorejaca ima pozitivno razmišljanje prema braku

Svet
Autor: Glas javnosti

Samo jedna trećina mladih Južnokorejaca pozitivno se odnosi na brak, pokazalo je istraživanj

Nije tajna da mladi Južnokorejci sve više izbegavaju brak i roditeljstvo, a to pokazuje naglo opadajući natalitet u zemlji i to je jasan dokaz za to.


Ali novi vladin izveštaj naglašava koliko se taj trend drastično ubrzao tokom protekle decenije, što predstavlja demografske probleme za stariju naciju u godinama koje dolaze.


Izveštaj, koji svake dve godine ispituje stanovnike starosti između 19 i 34 godine, objavio je u ponedeljak zvanična Statistička Koreja.


foto:pixabay

Otkriveno je da je samo 36,4% ispitanika anketiranih prošle godine reklo da imaju pozitivnu percepciju braka – što je pad sa 56,5% u 2012.


Pad odražava rastući pritisak na mlade Južnokorejce, uključujući ekonomske probleme kao što su nepriuštivo stanovanje i rastući troškovi života. Uobičajeni razlozi koji se navode u izveštaju za mlade ljude koji se ne venčavaju uključuju nedostatak novca za brak i osećaj da to jednostavno nije neophodno.


A među trećinom ispitanika sa pozitivnom percepcijom braka, rezultati su u velikoj meri iskrivljeni prema muškarcima – sa samo 28% žena koje su odgovorile pozitivno. Za to mogu postojati različiti razlozi a neki od njih su:  Više žena iz Južne Koreje reklo je da su zabrinute za bezbednost kada su u pitanju izlasci, što su pogoršane vestima visokog profila o seksualnim zločinima, voajerizmu i rodnoj diskriminaciji.


foto:pixabay

Napredak žena u obrazovanju i na radnom mestu takođe znači da je „oportunitetni trošak braka“ mnogo veći za žene sada nego u prethodnim generacijama; sklapanjem braka, možda će morati da naprave kompromis u vezi sa svojom karijerom ili obrazovanjem, posebno imajući u vidu ukorenjene rodne norme i poteškoće pri ponovnom ulasku na posao nakon porođaja, prema Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).


To znači da mnoge obrazovane žene sa stalnim poslovima umesto toga odlažu brak i roditeljstvo. Postoji čak i reč, „bihon“, koja se odnosi na žene koje odluče da se odreknu braka.Stavovi među ispitanicima prema porođaju su na sličan način odbojni, navodi se u izveštaju Statistike Koreje. Od onih koji su ispitani prošle godine, više od polovine je reklo da ne vidi potrebu za decom, čak ni nakon braka.


foto:pixabay

Ali u pomeranju od tipično konzervativnih stavova Južne Koreje, ideja samohranog roditeljstva postaje sve popularnija. Skoro 40% ispitanika reklo je da bi moglo da ima dete bez braka, što je odstupanje od tradicionalnih normi u zemlji.

Iako se od bračnih parova u Južnoj Koreji mnogo očekuje rođenje bebe, veći deo društva i dalje mršti samohrane roditelje. IVF tretman se ne nudi samohranim ženama, pokazuju zvanični bolnički podaci. U međuvremenu, parovi u netradicionalnim partnerstvima takođe se suočavaju sa diskriminacijom; Južna Koreja ne priznaje istopolne brakove i propisi otežavaju usvajanje nevenčanih parova.


Međutim, stručnjaci kažu da će vlasti možda morati da promene ove stavove, i to brzo, ako žele da povuku zemlju iz njene nadolazeće demografske krize. Prošle godine stopa fertiliteta u Južnoj Koreji, koja je već najniža na svetu, pala je na rekordno nisku od 0,78 - ni upola od 2,1 koliko je potrebno za stabilnu populaciju i daleko ispod čak ni one u Japanu (1,3), trenutno najsivijoj naciji na svetu.


Dosadašnji napori da se reši problem su se u velikoj meri pokazali neefikasnim. Vlada je potrošila više od 200 milijardi dolara u proteklih 16 godina da podstakne više ljudi da rađaju decu, sa malo toga da se pokaže.


Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR