Glas Javnosti

Nemačka železnica uvela nova pravila: Evo šta ne smete uneti u javne prevoze

Svet
Autor: Glas javnosti

Transportne kompanije širom Nemačke odlučile su da zabrane prevoz električnih skutera i pokretnih skutera u svojim vozilima zbog bezbednosti. Ta odluka usledila je nakon niza incidenata u drugim evropskim zemljama koji su uključivali paljenje baterija.

Tako je u novembru 2021. došlo do požara na Romobilu na podzemnoj železničkoj stanici u Londonu. U drugom incidentu, baterija Romobila eksplodirala je u metrou u Madridu prošlog oktobra, uzrokujući da je jedan vagon izgoreo do temelja. Od tih događaja zabranjeno je i korišćenje e-skutera i e-romobila u javnom prevozu.

Prevoznici ističu da bezbednosni standardi za baterije za e-skutere trenutno ne ispunjavaju zahteve koji važe za druga električna vozila. Međutim, e-bicikli, električna invalidska kolica i električna vozila za osobe sa smanjenom pokretljivošću isključeni su iz ove uredbe.

Brojni prevoznici zabranili su prevoz e-skutera i e-romobila u svim svojim autobusima i vozovima od početka marta.


Ostale kompanije planiraju uskoro da slede taj primer. Neke transportne kompanije i dalje dozvoljavaju prevoz e-skutera u određenim vrstama vozila, ali razmišljaju i o potpunoj zabrani.

Još uvek ne postoji jedinstvena nacionalna regulativa, ali se ona traži i na saveznom i na državnom nivou. Uslovi prevoza u lokalnom javnom prevozu bi se stoga mogli prilagoditi u budućnosti kako bi se na jedinstven način regulisao prevoz e-skutera. Ministarstvo saobraćaja podržava odluku prevoznika i ističe povećan rizik koji predstavljaju baterije za e-skutere.

Udruženje nemačkih transportnih kompanija i njegove kompanije članice preporučuju zabranu transporta e-skutera zbog niskih bezbednosnih standarda litijum-jonskih baterija koje se koriste, koje predstavljaju povećan rizik od požara i eksplozije. Međutim, transportne kompanije drže "otvorena vrata" mogućem ukidanju zabrane ako se poboljšaju standardi bezbednosti baterija.

U međuvremenu, putnici na posao se podstiču da pronađu alternativne opcije prevoza za svoje e-skutere kako bi osigurali bezbednost u javnom prevozu.

I u Srbiji nova pravila za prevozna sredstva

U našoj zemlji objavljena su nova pravila koja se tiču vlasnika e- skutera.

Naime, Svi koji poseduju laka električna vozila moći će od 5. aprila da traže nalepnicu za registraciju, objavljeno je u Službenom glasniku.



Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR