Glas Javnosti

Da li su deca u Srbiji dovoljno edukovana o se*su ?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ako ste u godinama kada već imate decu koja su tinejdžeri sigurno ste bar jednom započeli temu o seksu sa njima.

Ne tako davno pa čak i u današnje vreme seks i razgovor i o njemu je tabu tema.Srbija je tradicionalna zemlja u kojoj je etika i moral uvek bio na visokom nivou. To je podrazumevalo da se vrlo retko javno govorilo o "zabranjenim temama" u koje je spadao i seks.To je imalo neke prednosti ali i mane.

Sadašnje vreme je poprilično drugačije, očigledno je da smo "napredovali" u mnogim stvarima (negativnim uglavnom) međutim tema seksa u razgovoru sa mladima je veoma slabo zastupljena. Roditeljima je (velikom broju) i dalje neprijatno da sa svojom decom razgovaraju na tu "škakljivu" temu dok je edukacija dece u školi na niskom nivou. Deca se u školi edukuju o seksu samo na časovima biologije i to kada uče o reproduktivnim organima, tada dobijaju štura objašnjenja i ako se dotakne tema konkretno seksa to obično izaziva salve smeha i nekog neprijatnog osećaja posramljenosti. Kada klinci nemaju adekvatnu edukaciju onda međusobno razgovaraju o svojim osećanjima i iskustvima što je veoma pogrešno jer neiskusan uči neiskusnog. Sve to dovodi do poražavajuće statistike koju ima Srbija a to je da smo na samom vrhu po broju maloletničkih trudnoća kao i abortusa....

U Srbiji je 79.6% mladih uzrasta od 14-25 god. seksualno aktivno dok samo 33% koristi neku kontracepciju. Od ukupnog broja 37% su maloletnici.

Tinejdžeri prosto nemaju pojam o seksualnosti, polnoj zrelosti, seksu kao činu, kada je pravo vreme da stupe u seksualne odnose, ako su polno zreli da li su i emotivno zreli da stupe u seksualni odnos itd. To su sve pitanja na koja tinejdžeri ne dobijaju odgovore ili ih je sramota da pitaju svoje roditelje ako ih već u školi ne uče o tome. Još jedna stvar koja je zabrinjavajuća i koja je veoma udaljena od onog tradicionalizma s početka priče je ta da klinci smatraju da je "in" što ranije imati seks, menjati partnere-ke jer oni na takav način "stvaraju iskustvo" !!!

Takva "izopačena" iskustva onda prepričavaju međusobno potpuno nesvesni posledica psihofizičkih. Potpuno je iluzorno naglasiti da je hitno i neophodno uvesti u škole čak i osnovne predmet "seksualno obrazovanje" i otvoreno sa decom razgovarati da je seks jedna potpuno normalna stvar o kojoj treba pričati kao i da seksualna aktivnost nosi sobom i "odgovornost".
Roditelji takođe trebaju shvatiti ovu temu veoma ozbiljno i bez predrasuda trebaju razgovarati sa svojim decom iznova i iznova.Tinejdžeri-adolescenti žive u nekom svom svetu i vode se mišlju da "sve što leti to se jede" a mi smo ti koji moramo da im otvorimo oči i porušimo iluzije o njihovom mišljenju da su najpametniji.


Pomozimo i pričajmo sa svojom decom da ne dođemo u situaciju da "deca rađaju decu"...


Danijela Gračanin

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR