Glas Javnosti

Važne stvari o kojima bi trebalo da razmislite pre nego što ozvaničite vezu

Ljubav
Autor: Glas javnosti

Definisanje veze je prirodan sledeći korak u dejtingu. Viđate se sa nekim nekoliko nedelja ili meseci i počinjete da se pitate da li ste u vezi, ili je još uvek u toku nekakav probni period? Da li druga osoba razvija osećanja, da li ste na istoj strani? Potrebno vam je da se orijentišete i znate na čemu ste, ali definisanje veze je rizično i zato postavite sebi ova pitanja, da ispitate kako se zai

Da li ste spremni za definisanje veze?

To je veliki korak i možda ste spremni, ali možda još uvek niste načisto sa svojim osećanjima. Da biste „ozvaničili“ vezu, odnosno, saglasili se da ste ljubavni par, ne morate znati sve o drugoj osobi i imati osećaj da ste najzad sreli svoju srodnu dušu. Međutim, ako se još uvek pitate da li vam se ta osoba stvarno sviđa, možda još nije trenutak za definisanje veze.


Zašto želite da ozvaničite odnos?

Definisanje veze, podizanje na viši nivo, predstavlja izjavu i obavezivanje i trebalo bi da se osećate dobro sa tim. To znači da nastupate kao par i da drugi znaju za vaš odnos – dakle, da li je to osoba koju ćete rado upoznati sa svojim prijateljima i roditeljima (ili to već radite), ili biste više voleli da izbegnete te interakcije i povezivanje (nemate baš toliko mesta u svom životu za njega)? Da li žurite da ozvaničite vezu, da biste svima pokazali da ste najzad našli nekog i jer želite da porodica prestane da vas smara i posmatra vas kao „slučaj“? Jasno vam je kuda to vodi, zar ne?


Definisanje veze i ignorisanje crvenih zastavica

Možda su vam leptirići proradili i sve vam je ružičasto – ali crvene zastavice su uvek uočljive, jedino se radi o tome koliko ste pošteni prema sebi. Dakle, udahnite duboko, distancirajte se i pogledajte svoj odnos objektivno. Da niste zaljubljeni, šta bi vam smetalo kod ove osobe? To su stvari koje će vam zasmetati kad zaljubljenost prođe, a svakako dovoljno poznajete sebe da znate da li ćete moći da ih tolerišete, ili ćete očekivati da se partner promeni, a ko zna kuda će vas odvesti ta očekivanja… Nemojte zanemarivati nečije loše i neprihvatljivo ponašanje i osobine, zato što vas voze osećanja ili zato što ne želite da budete sami. To nije kratkoročno i prolazni, ili nešto što ćete rešiti kad dođe vreme. Sada je vreme – za definisanje veze. A definicija može da glasi i „neobavezno“.


Šta vam se tu sviđa – osoba, ideja, veza ili osećanja?

Za definisanje veze neophodno je da odredite šta je ono što vam se tu sviđa – jer možda vam se ono što ide uz vezu dopada više od konkretne osobe. Da li ulazite u vezu sa tom osobom zbog svega što ona jeste, ili vam se sviđa ideja da imate vezu i taj određeni momak bi, zapravo, mogao da bude bilo ko (samo slučajno je to osoba sa kojom se viđate)? Možda volite da budete angažovani u vezi, volite partnerstvo, ili volite osećanja koja se bude i daju vam energiju i vitalnost – i opet, to nema mnogo veze sa drugom osobom, već sa vama samima. Da li vam je ta osoba samo „link“ putem koga se povezujete sa sobom i svojim osećanjima (u kojima uživate), ili vidite tu osobu kao pojedinca sa ličnošću i integritetom, koji donose novi kvalitet u vaš život?


Definisanje veze i vernost

Pa, možda verujete da se vernost i monogamija podrazumevaju, ali to nije istina. Neki ljudi su monogamni, a neki nisu. U koje vi spadate? A vaš partner? Da li ćete moći da budete verni i posvećeni i šta ako monogamija nije prirodna nekom od vas? Hoćete li se praviti da to nije važno pitanje i čekati da se pojave problemi pre nego što priznate da jeste? Naravno, postoje i modeli otvorenih odnosa, ako ste spremni da to iznesete.


Definisanje veze i usklađivanje

Da li možete da pružite drugoj osobi ono što joj je potrebno, na način na koji ona to može i želi da primi? Da li je druga osoba to takođe u stanju? Tu se radi o ispunjavanju emocionalnih potreba, o tome da pokažete jedno drugom privrženost, pažnju i poštovanje, tako da se oboje osećate shvaćeno, vrednovano i voljeno.


Kako izgleda vaša idealna veza?

Da li želite da budete neprestano zajedno i da imate što tešnju i intimniju vezu, ili vaša vizija bliskosti uključuje lični prostor i nezavisnost? To kako oboje doživljavate bliskost i kako želite da se veza odvija, trebalo bi da se podudara. U suprotonom, neusaglašenost je siguran izvor sukoba, nesigurnosti, ljubomore i svih mogućih toksičnih osećanja, koja mogu vremenom zatrovati odnos.


Ne obavezujte se na nešto, ako niste spremni da partneru pružite iskustvo kakvo želi, ili ako on to ne može da pruži vama.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR