Glas Javnosti

Trik od šest sekundi posebno spasonosan za brak ili vezu

Ljubav
Autor: Glas javnosti

Na veoma lak način napravite sebi “privremenu oazu“ tokom užurbanog dana koja može dovesti do održavanja zdrave veze na duge staze.

Svi parovi s vremena na vreme naiđu na poteškoće kada su u pitanju intimnost i seksualni odnosi. Ponekad su razlog svakodnevne obaveze, briga oko dece, a ponekad mogu jednostavno da upadnu u kolotečinu.

Međutim, postoji jednostavno pravilo koje bi moglo to da spreči. Istraživanja su pokazala da ljubljenje samo šest sekundi na dan može održati strasti u vašem braku ili vezi.

Parovi često zapostavljaju ljubljenje i više ga koriste kao oblik pozdravljanja svoje druge polovine, a ono može da bude ključ svega.


Dr Džon Gotman, profesor emeritus psihologije na Univerzitetu Vašington i autor poznate knjige za samopomoć “Sedam principa za uspešan brak”, naglašava da bi parovi trebalo da se ljube dovoljno dugo da se stvori osećaj romantike.

Njegova teorija je da poljubac od šest sekundi deluje kao „privremena oaza“ tokom užurbanog dana i može dovesti do održavanja zdrave veze na duge staze.

– Nemojte izlaziti iz kuće bez poljupca koji traje bar šest sekundi, a kad se ponovo vidite na kraju radnog dana, pozdravite supružnika opet takvim poljupcem, kako biste stvorili prelaz pun ljubavi u zajedništvo – objasnio je dr Gotman.

Iako se nekima ovo može činiti pomalo neverovatnim, saveti dr Gotmana zapravo dolaze sa nekim naučnim dokazima. Očigledno, ljubljenje snižava nivo kortizola (hormona stresa) i povećava oksitocin (hormon vezivanja) kao i dopamin (hormon sreće).

Antropološkinja Helen Fišer takođe tvrdi da ljubljenje dovodi do jačanja libida, što se nikad ne može smatrati lošom stvari.

Prema dr Gotmanu, trik od šest sekundi može koristiti parovima na sledeće načine:

– Pomaže u jačanju povezanosti

– Podstiče fizičke dodire

– Može pomoći u razvijanju naklonosti

– Partneri više cene jedno drugo

– Ako stvari budu dobre, možete nastaviti s druženjem u spavaćoj sobi

– Može biti vrlo umirujuće.


Glas javnosti/V05S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR