Glas Javnosti

Stvari koje bi trebalo da probaš pre nego što odustaneš od veze

Ljubav
Autor: Glas javnosti

Uobičajena saglasnost jeste da je za ljubav potreban trud. Ipak, 80 odsto ljudi ispod 30 godina veruje u srodnu dušu, ideju da tamo negde postoji jedna savršena osoba koja samo čeka da je pronađete.

Postizanje dugotrajne ljubavi obično nije lako, čak i kada pronađemo pravu osobu.  Kako onda znati kada odustati od veze, a kada se boriti za nju? Sledi par stvari koje treba uvek da isprobate, pre nego što odlučite da se oprostite od svoje veze.

ŠTA VAS JE SPOJILO

Iako naš izbor partnera ponekad može biti pogrešan, nije uvek on krivac za krah veze. Ako privlačnost i uzbuđenje koje smo osećali na početku počnu da blede, to ne mora nužno značiti da smo izabrali pogrešnu osobu. Zato je tako važno razmotriti naša osećanja na samom početku veze.

Trebali bismo razmisliti o tome šta nas je privuklo našem partneru i podsetiti se meseci ili godina zajedničkog života u kojima smo uživali u raznim aktivnostima, naklonosti i intimnosti. Tada možemo potražiti prave razloge zbog kojih su stvari krenule na gore i napraviti promenu koja nas vraća u početna osećanja i ima trajan uticaj.

RAZBIJTE RUTINU

Razlog zašto veze ne uspevaju je to što je par ušao u “Vezu fantazije”, termin koji je razvio psiholog Robert Firestone. Fantazijska veza razlikuje se od stvarne ljubavi po tome što se iskrena dela i gestovi zamenjuju rutinom, a parovi najčešće ulaze u ovaj scenario a da toga nisu ni svesni.

Preuzmite više inicijative u svom odnosu, umesto da se pasivno krećete zajedno sa onim što partner odluči. Više tolerancije i iznenađenja, a manje ustaljenosti i kontrole, pre nego što oslučite da odustanete od ove začarane veze.

PROŠLOST ODREĐUJE SADAŠNJOST?

Svoju pažnju počnu usmeravati na mane koje njihov partner ima, čak ih i uvećavaju, a trivijalizuju njihove dobre strane. U suštini, počinju da iskrivljuju sliku o svom partneru, postajući kritični prema osobinama kojima su se do juče divili ili su im bile zabavne. Dobra stvar je da ukoliko prepoznamo ovakva ponašanja koja koristimo da bismo rekreirali staru dinamiku, možemo početi da menjamo svoje načine interakcije kako bismo se vratili na mnogo čistiji, autentičniji način odnosa sa svojim partnerom. Možemo početi ponovo da se bavimo ljubavlju i uživamo jedno drugome, umesto da dignemo ruke i svađom okončamo odnos.

JEDNOSTRANO RAZORUŽANJE

Skloni smo prenaglenim reakcijama, skačemo na njih istog trenutka kada pogreše i preterujemo. U stresnim situacijama, svađe imaju tendenciju da eskaliraju. Govorimo sve gore i gore stvari, stvari koje uopšte ni ne mislimo, što je sve veoma loše po nas i našu vezu. Da li je ovo znak da treba odustati? Naravno da ne.

Umesto da se fokusiramo na našeg partnera, veoma efikasna tehnika je jednostrano razoružanje. To znači da pustite problematičnu stvar, udahnete i ne reagujete žestoko, bez obzira na to šta partner uradi ili kaže. 

Trebamo odabrati da budemo bliski, pre nego da smo u pravu. Ovakav stav u većini slučajeva će rastopiti srce vašeg partnera i, bez obzira na to, osećaćete se mnogo bolje.

Glas javnosti/besnopile.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR