Glas Javnosti

Šta je fabing zbog kojeg propadaju savremeni brakovi i veze?

Ljubav
Autor: Glas javnosti

Koliko puta legnete sa partnerom/partnerkom u krevet i prvo što uradite jeste da uzmete telefon ili dođete sa posla i tokom porodičnog ručka gledate zanimljive snimke sa društvenih mreža.

Ovo ponašanje je svrstano u fenomen pod nazivom fabing koji, po rečima stručnjaka postaje jedan od vodećih razloga zbog kog „umiru“ savremeni brakovi.

Reč je nastala spajanjem engleske reči za mobilni telefon (phone) i ignorisanje (snubbing), pišu Vijesti.

„Voleo bih da me sasluša, ali da ne gleda u mobilni telefon“, prve su reči mnogih partnerki, ali i partnera, koji su se obratili psihoterapeutima kako bi rešili probleme u svom braku, objasnio je za TV Prva porodični terapeut Nebojša Savić.


„Stvar je u lošoj komunikaciji, iz koje se proizvode neki drugi kompleksniji problemi“, ističe psihoterapeut dodajući da je prvi problem površnost i gubljenje bliskosti.

Psiholozi koju se specijalizovani za partnerske odnose upozoravaju da određene navike na društvenim mrežama mogu da ukazuju na nezadovoljstvo u braku, prenosi sajt YourTango.

Dopisivanje sa bivšim
Ako primećujete da sve više razgovarate sa prijateljima iz prošlosti, bivšim partnerima ili flertujete sa poslovnim poznanicima, a pritom i lajkujete ili komentarišete njihove objave, možda tražite nešto na pogrešnom mestu.

Proveravate svaku poruku, lajk ili komentar, čak i kasno u noć ili rano ujutro. Možda delite stvari na mrežama koje ne delite sa supružnikom, krijući to od njega i pretvarajući se da komunicirate sa nekim drugim. Ako se prepoznajete u ovim navikama, jasan je znak da nešto nedostaje u vašem braku.

Non stop ste online
Ako provodite previše vremena proveravajući mreže dok je vaš partner u blizini, diskutujete na forumima i grupama umesto da iskoristite vreme sa partnerom ili čak flertujete sa osobama koje upoznajete online, možete se udaljiti od partnera na mentalnom i emocionalnom nivou. Ove navike mogu izazvati ozbiljne probleme u vezi ili braku.

Zabavnije su vam mreže od partnera
Treća navika koja ukazuje na nezadovoljstvo u odnosu je kada vam je zabavnije na društvenim mrežama nego sa partnerom. Ako tražite zabavu i uzbuđenje gledajući Fajsbuk, TikTok ili Instagram umesto da provodite kvalitetno vreme sa partnerom, to može biti znak da u vezi ne dobijate ono što vam je potrebno.


Dok audio knjige, kursevi jezika i istraživanja mogu da budu preporučljivi, ako stalno tražite zabavu na drugim mestima umesto sa partnerom, to ukazuje da nešto nedostaje vašem odnosu.

Ako se prepoznajete u ovim navikama, vreme je za ozbiljan razgovor sa partnerom. Da bi veza napredovala, oboma mora biti fokus na vezi, a ne na društvenim mrežama.


Glas javnosti/N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR