Glas Javnosti

Seks je za neke puko zadovoljstvo, ali može imati i lekovito dejstvo!

Ljubav
Autor: Glas javnosti

Za mnoge užitak i zadovoljstvo, požuda ili potreba, seks može biti i veoma delotvoran za ceo organizam. Naime, osim fizičke aktivnosti u kojoj su aktivni svi mišići, kao i pozitivnog uticaja na psihu, neka istraživanja potvrđuju da seks može sprečiti neke bolesti.

Upražnjavanjem seksa tri puta nedeljno, drastično smanjujete rizik od srčanog ili moždanog udara. Seks je forma vežbanja, slično tome da hodate kilometar ili se penjete stepenicama gore-dole. Nakon vođenja ljubavi, pokreću se hemijski procesi u organizmu zbog kojih ćete se osećati bolje. Zahvaljujući hormonima koji se oslobađaju nakon orgazma, kao i mogim enzimima, u čovekovom telu nastaje osećaj zadovoljstva, sreće i ispunjenosti. Jedan od takvih enzima je endorfin.

Tokom seksa, povećano se luči oksitocin, koji čini ljude ljubaznijim prema partnerima, smiruje ih. On je glavni krivac zbog kojeg nam se spava nakon seksa. Žene mogu da ga proizvedu četiri puta više nego muškarci. Takođe, još jedan značajni neurotransmiter je serotonin koji je glavni antidepresiv i najzaslužniji za smeh, osećaj sreće i opuštenost posle ljubavnog čina. Dokazano je i to da ukoliko parovi upražnjavaju seksualni odnos dva ili više puta nedeljno, imaju veći nivo imunoglobulina, koji pomaže vašem imunom sistemu da se bori protiv virusa. 

Seks pozitivno utiče i na plodnost. Kako biste je poboljšali, bolje je imati seks često nego suzdržavati se. I ne samo to,  seks produžava život. Neke naučne studije su pokazale da oni koji su aktivni dva puta nedeljno žive duže od onih koji upražnjavaju seks manje od jednom mesečno. 

(Izvor: Srbija Danas)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR