Glas Javnosti

Sedam najtežih izazova u vezi ili braku i kako ih prevazići

Ljubav
Autor: Glas javnosti

Stručnjakinja za veze, Hejli Kvin, ukazuje na jedan od najvećih izazova u vezama - pokušaj identifikacije trenutka kada opušteno "viđenje nekoga" postane ozbiljna posvećena veza.

Iako zaljubljenost često predstavlja uzbudljiv deo, održavanje te ljubavi može biti najteži deo veze.


Iako vam filmovi poput onih Ričarda Kertisa mogu sugerisati drugačije, stvaranje i održavanje dugotrajne, duboke i značajne veze zahteva naporan rad. Put do toga često nije glamurozan niti smešan, i obično ne uključuje junaka poput Bila Najija.


Razgovarali smo s ekspertima za zabavljanje kako bismo identifikovali neke od uobičajenih izazova s kojima se većina ljudi suočava u različitim fazama veze, ali i kako ih prevazići.

 1. Uzajamno poštovanje
  Možda zvuči očigledno, ali kroz uspone i padove života s partnerom, doći će do perioda kada se nivo poštovanja međusobno menja, kaže psiholog Darija Kus. Važno je poštovati različitosti u stavovima, granicama, interesovanjima i porodičnim vrednostima vašeg partnera. Pokušajte razumeti da su različitosti normalne i ne pokušavajte ih promeniti.

 2. Definisanje odnosa
  U eri aplikacija za upoznavanje, izbor partnera je veći nego ikada pre. Međutim, to može otežati definisanje trenutka kada veza postaje ozbiljna. Hejli Kvin sugeriše da je važno slušati partnera i razgovarati o stavu prema posvećenosti. Imajte realna očekivanja i fokusirajte se na partnere koji dele slične vrednosti.

 3. Nedostatak komunikacije
  Nedostatak efikasne komunikacije može dovesti do nesuglasica i svađa. Kus preporučuje posvećivanje vremena razgovoru, aktivnom slušanju i izbegavanje optužbi. Važno je poštovati osećanja i potrebe partnera.

 4. Izgubljeni trenuci jedan na jedan
  Svi smo zauzeti, ali važno je ne zanemarivati vreme posvećeno partneru. Održavanje fizičke i emocionalne intimnosti zahteva trud. Hejli Kvin predlaže korišćenje "lov-fi" trenutaka, isključivanje tehnologije i zajedničke aktivnosti koje podstiču intimne razgovore.

 5. Fizička intimnost
  Nedostatak fizičke intimnosti može izazvati probleme u vezi. Seks i fizički dodir grade poverenje i bliskost između partnera. Održavanje ove intimnosti važno je za očuvanje veze.

 6. Kompromis
  Učenje kako napraviti kompromise ključno je za uspešnu vezu. Važno je imati realna očekivanja i ne preterivati s kompromisima. Neki kompromisi mogu dovesti do zanemarivanja važnih potreba i granica. Razmišljajte o tome kada je pravi trenutak za kompromis, a kada je potrebna jasna komunikacija o potrebama i granicama.

 7. Nesuglasice
   Svađe su neizbežan deo svake veze. Ključ je efikasno prevazilaženje nesuglasica. Umesto ignorisanja problema, zagrlite partnera i radite na rešenjima zajedno. Važno je održati timski duh i prihvatiti da se ne slažete uvek u svemu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR