Glas Javnosti

Razlog zbog kog muškarci ODBIJAJU SEKS trebalo bi da SHVATIMO OZBILJNO!

Ljubav
Autor: Glas javnosti/prva.rs

Zainteresovanost za seks je veoma važna, jer je generalno pokazatelj dobrog zdravlja i kvaliteta života.

Smanjen seksualni nagon kod muškaraca može da se poveže sa povećanim rizikom od prerane smrti, pokazala je japanska studija. Uzročnu vezu između mortaliteta i libida naučnici tek treba da utvrde, ali pretpostavlja se da bi smanjen libido mogao biti suptilna naznaka drugih zdravstvenih problema.

Analiza objavljena u časopisu "Plos One" temelji se na podacima prikupljenim oko 20.969 ispitanika (8.558 muškaraca i 12.411 žena) starijih od 40 godina, koji su obavljali redovne sistematske preglede u japanskoj prefekturi "Jamagata".

Grupa stručnjaka univerziteta "Jamagata" proučila je polni interes ispitanika, o čemu su se ispitanici studije sami izjasnili u upitniku koji je pratio njihovo zdravstveno stanje narednih šest godina.

Od 20.969 ispitanika, u periodu ispitivanja, preminulo je 503, prenosi portal Science Alert.

Istraživana je i povezanost između seksualnog interesa i povećane smrtnosti od svih ostalih uzroka, poput smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti ili smrtnog ishoda od raka.

Povezanost je primećena i nakon što su isključeni ostalih rizični faktori, poput hipertenzije, dijabetesa, konzumiranja cigareta i alkohola, prekomerne telesne težine i stresa.

Ovo je prva studija koja se bavila vezom između libida i mortaliteta u većoj zajednici, napisali su autori.

Žene su češće prijavljivale manjak seksualne zainteresiranosti (16 odsto) od muškaraca (osam odsto), ali kod njih nije otkrivena veza između smanjenog libida i mortaliteta kao kod jačeg pola. Pošto je studija bila isključivo opservacijska, stručnjaci nisu mogli da utvrde šta je uzrok, a šta posledica.

Moguće je da je manjak seksualnog nagona povezan sa nezdravim životnim navikama muškaraca. Takođe, moguće je i da je on povezan sa upalnim, neuroendokrinološkim i imunološkim promenama u organizimu.

Biće potrebna dodatna ispitivanja, kako bi se utvrdila jasna slika o povezanosti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR