Glas Javnosti

Откријте шта је сексуална интелигенција и да ли је поседујете

Ljubav
Autor: novosti.rs/foto: Pixabay

Сексуални живот без сексуалне интелигенције може да буде савршен, али само у домену техничке изведбе и подмиривања потребе

Кажемо интелигенција, мислимо - памет. И обично аутоматски искључујемо њену повезаност са емоцијама, а још мање са сексом. Међутим, мање знамо или знамо, али заборављамо да је једна од важних "подкастова" интелигенције, уз социјалну и емоционалну, сексуална. И далеко је од баналног свођења на страст, узбудљивост и хедонизам, већ је све то заједно и још много више. Шта се тачно подразумева под сексуалном интелигенцијом? Колико је она појам о којем најмање мислимо, разговарамо, освешћујемо га, али је заправо врло важан?

Леонора Павлица, клинички психолог и конструктивистички психотерапеут помаже нам да расветлимо ову тему.

- Већина људи полази од уверења да је секс нагон, да се одиграва инстинктивно, према неком унапред датом програму, па о томе није потребно размишљати - каже саговорница "Живота плус". - Слично и још површније мисле о сексуалној интелигенцији - да је она измишљен појам, покушај психологизовања нашег целокупног животног простора и слично. Међутим, сматрам да је он, шта год био, конструкција или чињеница, веома практичан и да може да помогне људима да више уживају у својој сексуалности. Он нас подсећа да одемо даље, иза физичког, иза простих телесних размена, и запазимо да се у сексуалном чину размењујемо и духовно и емотивно. То је чин блискости, узајамности, поверења, а не биолошке нужде. Веће су шансе да уживамо и доживимо потпуније задовољство, ако се сексом бавимо на сексуално интелигентан начин.

КОМУНИЦИРАЈТЕ СА СВОЈИМ ТЕЛОМ

Која је њена најпрецизнија дефиниција и зашто је важно да је будемо свесни?

- Иако нам је свима биолошки дата могућност да сексуално општимо, видимо да људи ову потребу испуњавају веома разнолико. Неки то чине на агресиван начин, неки је негирају и поричу, неки на хедонистички, затим романтичан, или пак имају мазохистички одговор. Признаћете, опција је много. Шта би од свега тога могао бити репрезент сексуално интелигентног приступа сексу? Активно се бавити својим сексуалним животом (не само у техничком, већ и психолошком смислу), ослушкивати своје потребе као и своје тело, комуницирати са њим, односно знати шта му и када прија, као и на који начин жели да буде задовољено. Надаље, бити свестан своје телесне шеме и реалистичан у погледу процене тога колико си сексуално пожељан, умети на цивилизован начин да исканалишеш своје потребе, имати контролу, самодисциплину и способност одлагања задовољства (наравно не у недоглед), развијати емпатију, разумевање и сензитивност за потребе другог, ослушкивати шта њему прија, отворено комуницирати о својим сексуалним потребама, као и о ономе што нам не прија.

Колико (не)грешимо када мислимо да је она урођена?

- Сексуалност, односно сексуална енергија, као нагон за продужењем врсте, је оно што је урођено. Сексуална интелигенција је нешто друго; она је покушај да се овај базични нагон социјализује, да му се наметну неки оквири, стандарди и очекивања. Она се са годинама развија, како кроз искуство, тако и кроз активни напор да боље упознамо сопствене и сексуалне навике партнера. Без социјализације секса овај чин би био крајње анималан, не нужно лош, али неартикулисан и недовољно дубок, јер у таквој размени нису створени услови за емоционално зближавање и интиму.


Зашто је важно да на њој радимо током живота?

- Онај ко не ради на развоју сексуалне интелигенције може да има крајње нереалну слику свог тела (потцењивање или прецењивање телесних атрибута). Из тога може изградити и прилично чудна уверења о томе шта заслужује, шта треба да добије, ког партнера, на који начин, како сме и треба према њему да се опходи и слично. Затим, може вечно да остане у тишини и не размени са партнером признања о томе шта воли, а шта му се не допада у сексуалном чину. Дакле, може малтене да остане у позицији жртве, јер не сме или не зна да комуницира. Такође, може се задовољити просечним искуством не знајући да оно може бити много боље уколико водимо рачуна о потребама партнера и научимо га да исто чини заузврат. У крајњој линији, секс без сексуалне интелигенције може да буде савршен, али само у домену техничке изведбе и подмиривања потребе. У сваком другом погледу, то је секс без душе.
ЕГОИЗАМ МОРА БИТИ ИСКЉУЧЕН

Која је очигледна разлика између сексуално интелигентних и неинтелигентних људи?

- Људи са високом сексуалном интелигенцијом су отворени за истраживање сопствене сексуалности, знају шта им је угодно, а шта не, умеју да искомуницирају и да контролишу своје потребе. Такође, воде рачуна о потребама партнера и гледају да се сексуална енергија размењује на обострано задовољство. Насупрот њима, сексуално неинтелигентан човек ће увек бити роб својих ригидних стратегија освајања, глув приликом ослушкивања туђих потреба, без такта да осети границу у контакту коју ће зато често нарушавати својим навалентним понашањем. Дакле, без емпатије за другог и без саморефлексије за властите сексуалне поступке. Он делује егоистично, јер је константно током сексуалне интеракције заокупљен тиме како изгледа, како се његовом партнеру чини његово тело и да ли сам чин одиграва довољно добро.


Да ли смо ми као друштво и даље затворени за ову тему?

- О њој је већ много писано и причано у медијима, али реакције друштва нису благонаклоне. Углавном сам појам налази на осуду и прозиван је квазинаучним, а претпостављам да је то тако, јер имплицира свесно, активно улагање напора да се сексуална интелигенција развија с годинама. Људи се на нашим просторима већ исувише троше на другим местима и често имају доживљај да је чак уложени труд јалов, па се чини да им развијање сексуалне интелигенције приде, није ни на крај памети. Сексуалност се узима као област за растерећење, као вентил, а не као још једна у низу на којој треба радити. Отпор је због описаног велики, а где је отпор ту је и немогућност дубљег разумевања овог појма, као и предности које у пракси могу проистећи. Нашем човеку је лакше да оспори легитимитет самог појма, јер тако троши мање времена и енергије.

ЕМОЦИОНАЛНА ПИСМЕНОСТ КАО ПРЕДУСЛОВ

У каквој је "спрези" она са емоционалном интелигенцијом?

- Висока емоционална интелигенција повећава шансу да будемо и сексуално интелигентни. Штавише, неке вештине прве су директни предуслови друге, као што су, рецимо, емпатија, сензибилност, самоконтрола, емоционална стабилност, интроспекција, комуникабилност.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR