Glas Javnosti

Novac kao razdor u vezi: Evo tri saveta za parove koji počinju da žive zajedno

Ljubav
Autor: Glas javnosti

Novac je jedna od najvećih tačaka napetosti u vezi, a posebno u zajedničkom životu

Ovog avgusta, dve godine nakon njihove veze, Jumi Templ i njen dečko Danijel uselili su se u svoj prvi zajednički stan, u Denveru.


To je bio prvi put da Templ živi sa svojim partnerom, van porodičnog gnezda, i brzo je naučila da ima mnogo toga što treba da “hendluje”.

Par je čak odlučio da poseti terapeuta, kako bi prevazišli razlike i pronašli najbolje načine za komunikaciju.

Templ (28) je, inače, nedavno je dala otkaz na poslu sa punim radnim vremenom i pokušava da pokrene svoj biznis, dok je Danijel inženjer, zaposlen na puno radno vreme.


Novac je jedna od najvećih tačaka napetosti za parove, a još kada se ljudi prvi put usele u stan zajedno, onda se postavljaju i mnoga finansijska pitanja, ostavljajući prostor za neslaganje i nespretnost u dogovorima.

Ovo su 3 finansijska saveta za prevazilaženje problema:

1. Odredite kako ćete plaćati troškove

Jedan od prvih razgovora koji bi par koji se useljava zajedno trebalo da vodi vezan je za to kako će troškovi biti plaćeni. Doduše, podela troškova nije uvek pravedna, ističu stručnjaci, posebno imajući u vidu da žene i dalje zarađuju, u proseku, 18% manje od muškaraca. Ali, donošenje ovakvih odluka i pridržavanje njih, uklanja mnogo stresa u odnosu partnera.


2. Pričajte o novcu kao da “perete sudove”

Kao što čišćenje kuhinje i usisavanje treba da se obavljaju redovno, tako i određene finansijske zadatke treba sprovoditi redovno. Držite se budžeta, plaćajte račune na vreme i uhvatite se u koštac sa svim dugovima. Odustajanje od početnih razgovora o novcu „izložiće vas rizicima“, smatra sertifikovani finansijski trener Sofija Bera Dejgl.


3. Ne srljajte sa “umrežavanjem” zajedničkih prihoda

Parovi koji su se tek uselili zajedno verovatno ne žele da žure sa kombinovanjem svojih finansija, uključujući račune i imovinu. Stručnjaci kažu da “ima vremena za to”. Oni koji odluče da potpuno odvoje budžete, mogu se dogovoriti da plate kiriju i veće troškove sa svojih zasebnih računa – pola-pola. Što se tiče sitnih rashoda, tu ne bi valjalo da budete sitničavi.Glas javnosti/O10S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR